Tapéták hálószobába avagy mi alapján válasszunk?

Tapéták hálószobába avagy mi alapján válasszunk?

2016 November 20

Az életed egy igen meghatározó részét töltöd a hálószobádban.  Azt biztosan mindenki tudja, hogy egy helyiséget fel lehet dobni egy jól megválasztott tapétával, viszont ez a hálószoba esetén különösen igaz, mert még meghittebbé, otthonosabbá varázsolhatjuk vele, úgy, hogy közben megmutatkozik a személyiségünk is. Azonban néhány szempontot fontos szem előtt tartani, mert nem mindegy, hogy a meglévő hálószobánkat alakítjuk át, és vannak meglévő bútoraink, vagy esetleg életünk első  otthonát teremtjük meg, ahol még üres vásznak várnak ránk, nincsenek bútoraink, meglévő koncepció a fejünkben, hogy milyen dekor tapétát válasszunk.

 

Ha meglévő hálószobádat szeretnéd, feldobni, átalakítani, akkor vedd figyelembe a bútorok stílusát is, illetve, hogy azokat a falakat, amelyekre nem kerül tapéta, azokat átfested e? Aki az átfestés mellett dönt, javaslom neki, hogy első körben a tapétát válassza ki, és attól függően, hogy a tapéta milyen mintás, színes, az alapján válasszon falszínt.  A színek hatásairól egy korábbi blog bejegyzésünkben találtok információkat.

A tapéta mintákkal kapcsolatban, fontos megjegyezni, hogy a nagy léptékű mintát az válasszon inkább, akinek a hálószobájában nagy a belmagasság, hiszen ez a minta ott tud érvényesülni.  A nagyon színes, mintás tapétákkal kapcsolatban bánjunk kicsit óvatosabban, hiszen azok  nagy mennyiségben nagyon vibrálóak lehetnek, azok jobban illenek a nappaliba vagy dolgozó szobába.

Nyugodtan keverheted a stílusokat, például egy klasszikus tapétát, egy modern hálószobába is választhatsz, de akkor előtte érdemes egy hangulati montázst készíteni, a  kiválasztott falszínekkel, bútorokkal és tapétával. Ez a magad és párod megnyugtatása miatt is érdemes, mert többnyire a férfiak nehezen tudják elképzelni, hogy az hogy fog mutatni a falon, ráadásul a minőségi tapéták ára nem olcsó, viszont hosszú távon fog kiszolgálni.

Azoknak, akik egy teljesen új otthonba költöznek, azt javaslom, hogy a dekor tapétát válasszák ki legelőszőr és ez adja meg nekik a kiinduló pontot. Mert ehhez könnyebb lesz stílusban megfelelő ágyat, lámpát, kiegészítőket találni.

Merészebbek a hálószobájukban esetleg gipszkarton előtétfalakat is csinálhatnak, gyakori az ágy két oldalán megjelenő, illetve az ágy mögötti előtétfal, két oldalán végigfutó led szalaggal, ami kiemelheti, vagy akár sejtelmessé teheti a választott tapétát.  Ugyanakkor egy jó állmennyezettel is lehet játszani és akár, azt is tapétázni. A Caselio francia gyártó nemrégiben megjelent tapéta katalógusában kifejezetten hálószobai tapéták közül lehet válogatni.

A tapéták mellett szintén nagyon jó megoldás lehet egy jó design fali poszter is, ami szintén el tudja érni  azt a hatást.

Végezetül, mit kezdj a megmaradt tapétával?

Nos erre több megoldást is be szoktam vetni:

  • az egyik, hogy  a lámpaernyőt, vagy ernyőket vonom be vele;
  • a másik, hogy kiválasszuk a kedvenc részletünket és bekeretezzük, amit a festet falra akaszthatunk fel.

 

Remélem, hasznosnak találtátok a bejegyzést ;-) Hamarosan újra jelentkezem.


Néhány példa hálószobai megoldásokra:

erdei minta tapéta hálószoba

 

levélmintás hálószoba tapéta

 

tapéta hálószoba

 

kék hálószobai tapéta

 

 

tapéta hálószobába

Vissza