Tapéta babaszobába, avagy mi alapján válasszunk?

Tapéta babaszobába, avagy mi alapján válasszunk?

2017 Március 15

tapéta babaszobábaMielőtt belekezdenél a tervezésbe, érdemes szem előtt tartani, hogy  tapétát gyermekszobába elsősorban 5-6 évre tervezünk, hiszen ahogy cseperednek, úgy fejlődnek, és változnak az igényeik, ezáltal a szobának egyre több funkciót kell betöltenie, arról nem is beszélve, hogy vannak gyermekek, akiknek már kicsi korban is határozott elképzelésük van az ő kis birodalmukról. Kezdetben egy újszülött baba látása homályos, ezért szeretik a kontrasztos dolgokat, leginkább a feketét-fehéret. Tehát, az első hónapban nem fogja értékelni, hogy milyen tapéta van a szobája falán, de megnyugtatok mindenkit, ez idővel változni fog.

 

Körülbelül két hónapos korukban kezdik el a színeket megkülönböztetni, ez az időszak 4 hónapos korukig tart, ebben az időszakban, elsősorban a halványabb, tompább színeket kedvelik, mert az erős kontrasztos színek fárasztják a szemüket. A negyedik hónaptól már jöhetnek az erősebb színek, ezek segítik, fejlesztik a látását. Tipp: Mivel a kicsik szobája nem csak a játéktér funkciót tölti be, ezért azt javaslom mindenkinek, hogy kompromisszumos megoldásként visszafogottabb színeket válaszon, a babaszobába. Az erősebb kontrasztosabb színeket, pedig inkább a kiegészítők, játékok adják, vagy ha ragaszkodunk hozzá, akkor ne ez határozza meg a szobát, kis mértékben használjuk. Csecsemőinkről fontos tudnunk, hogy vonzza őket a többféle forma- és színkombináció. Ezért bátran választhatunk többféle tapétát is a baba szobájába. 8 hónapos korukra alakul ki az a fajta éles látás, amivel a felnőttek rendelkeznek. Minél több féle tapéta jelenik meg a szobájában annál több játékra ad nekünk lehetőséget.

 

Kislányom, Hanna szobájába is 3 féle tapétát választottunk a férjemmel. Amiből a legtöbbet használtuk az egy úgy nevezet üni (Magyarázat: „egyszínű tapéta „- általában minden tapétakönyvben, ajánlanak a mintás tapéta mellé egy ünit, aminek a színe a mintás tapétának egy színe) tapéta volt, ennek funkciója nem volt, csupán összekötötte a két mintás tapétát. A hálórész kijelöléséhez egy csillagos tapétát választottunk, míg a játéktérhez egy fás, rókás, mókusos tapétát, ahol a sokféle állatka megjelenése miatt, lehetőségünk lesz majd, a beszédtanulásnál kihasználni a sokféle színt és formát.

babaszoba tapéta kék

Tipp: Ha többféle tapétát használsz a babaszobában, akkor a különböző funkciókat kijelölheted vele. Például: hálórész, játékrész, tanulósarok. A többféle szín és minta pedig fejleszti a kicsiket. Ha megvannak a nyertes tapéták, érdemes arra figyelni, hogy vagy egy forma, vagy szín legyen, ami mindkettőben megvan, hogy összekösse őket, így megmarad a harmónia.

Egy táblafestékkel lefestett részt is kapott a kislányom, mert elég hamar eljutnak a firkálós korszakukba, de mielőtt megszületik ez a felnőtteknek sem utolsó, remek üzenési lehetőség. Ezt nálunk a nagyszülők ki is használták, mindenki valami kis kedves üzenetet írt, vagy rajzolt a megérkezése előtt. Tipp: Ha ezt lefotózod neki, akkor egy remek emlék lesz nagy korában.

 

 

Boldog babavárást mindenkinek! Kriszti

 

Vissza