0 Ft
0 db
15 gyönyőrű retro mintás tapéta

15 gyönyőrű retro mintás tapéta

2020 Január 6

A klasszikusan vett retro stíluson a 60’ 70’ 80’ évek időszakát szoktuk érteni. Szemezgessünk néhány ilyen ilyen gyönyőrű minta közül. Jellemzője a geometrikus formavilág az élénk színhasználat. Fontos, hogy a retrot ne keverjük össze a vintage stílussal, hiszen míg egy vintage tapéta mintában elférhet egy fahatású kopottas felület addig egy retro tapétára sokkal inkább egy egyszerű formavilág ugyanakkor élénk színhasználat lesz a jellemző. Ha geometrikus mintás retro tapétákról beszélünk akkor erre a kategóriára jellemző a lágy vonalvezetés, avagy a mértanilag pontos formák. A retro stílusú tapéták között ugyanakkor nem csak a geometrikus formavilágot találhatjuk meg. Népszerűek lehetnek a pop art, illetve a retro képregény mintás tapéták is, ugyanakkor ezek leginkább a gyerekszobák kellékei lehetnek.

 

1. Retro tapéta art deco beütéssel. Erre a tapétára tökéletesen jellemző a mértani pontosságú formavilág, pasztell színvilágával viszont egy skandináv vagy minimalista enteriőr kelléke is lehetne. A mintázat mérete nem túl nagy léptékű ezért egy kisebb méretű helyiségben is tökéletes lehet. A halványkék szín hűvös érzetét kissé ellensúlyozza egy hozzá árnyalatban tökéletesen passzoló föld szín ugyanakkor ennél a tapétánál fontos kiegészítő elem lehet egy melegebb érzetet sugárzó díszpára vagy egyéb dekorációs kellék.

artdeco-stilusu-tapeta-geometria-mintakkal

2. Retro tapéta kör mintával és klasszikus sárga színnel. Ahogy ennél a tapétánál is a geometrikus formák között az egyik legjellemzőbb motívum a kör jelenik meg. Igaz itt a formavilág nem a mértani szabályosságon alapul ugyanakkor a kör önmagában hordozza a rendezettséget. Ez a tapéta tökéletesen elfér a retro stílus mellett egy letisztultabb skandináv enteriőrben is. A sárga színnel biztosak lehetünk, hogy ez a tapéta elhozza a jókedvet otthonunkban ugyanakkor nem lesz túl intenzív mivel a kiegészítő szürke megakadályozza, hogy túl vibráló hatást váltson ki.