0 Ft
0 db
15 gyönyőrű retro mintás tapéta

15 gyönyőrű retro mintás tapéta

2020 Január 6

A retro stílus jegyei a most kapható új bútorok között éppúgy megtalálható, mint a lakásdekorációban, kiegészítőkben. Visszaköszönnek a színek és az elmaradhatatlan retro formák. Bár a modern retrora is alapvetően jellemző a giccs, mégis lehet találkozni gyönyörű megoldásokkal a lakberendezésben. Egyébként sem kell túlzásba vinni és visszahozni a múltat, ez már egy új kor, ízlésesebb, kifinomultabb változatú retro-ja. Tapétáink között sok gyártó által forgalmazott retro mintájú tapétát találsz. Az igazi retro a 70-es, 80-as években jelent meg és uralta a teret a PVC, a fényes felületek, a műszál, a gazdaságosság és a praktikum. Ezzel egyetemben megjelentek az élénk színek (narancssárga, türkíz, meggypiros, kivizöld, később a discoval a neon színek is) a színek egymás mellett és a formavilágban is bátrabbak voltak, megjelentek a hatalmas, feltűnő minták, a színes-geometrikus mintázatok. Jelenünkben a retro ezen előnyeit hozzuk vissza tapétáinkban. Maradt ez a közkedvelt és vissza-visszatérő színes mintavilág, de már egy minőségi alapanyagon. Tapétáink modern eljárással, tartós kivitelben, magas minőségben készülnek, ami csak még jobban kiemeli az elmaradhatatlan retro színeket és mintákat.

A klasszikusan vett retro stíluson a 60’ 70’ 80’ évek időszakát szoktuk érteni. Szemezgessünk néhány ilyen ilyen gyönyőrű minta közül. Jellemzője a geometrikus formavilág az élénk színhasználat. Fontos, hogy a retrot ne keverjük össze a vintage stílussal, hiszen míg egy vintage tapéta mintában elférhet egy fahatású kopottas felület addig egy retro tapétára sokkal inkább egy egyszerű formavilág ugyanakkor élénk színhasználat lesz a jellemző. Ha geometrikus mintás retro tapétákról beszélünk akkor erre a kategóriára jellemző a lágy vonalvezetés, avagy a mértanilag pontos formák. A retro stílusú tapéták között ugyanakkor nem csak a geometrikus formavilágot találhatjuk meg. Népszerűek lehetnek a pop art, illetve a retro képregény mintás tapéták is, ugyanakkor ezek leginkább a gyerekszobák kellékei lehetnek.

 

1. Retro tapéta art deco beütéssel. Erre a tapétára tökéletesen jellemző a mértani pontosságú formavilág, pasztell színvilágával viszont egy skandináv vagy minimalista enteriőr kelléke is lehetne. A mintázat mérete nem túl nagy léptékű ezért egy kisebb méretű helyiségben is tökéletes lehet. A halványkék szín hűvös érzetét kissé ellensúlyozza egy hozzá árnyalatban tökéletesen passzoló föld szín ugyanakkor ennél a tapétánál fontos kiegészítő elem lehet egy melegebb érzetet sugárzó díszpára vagy egyéb dekorációs kellék.

artdeco-stilusu-tapeta-geometria-mintakkal

2. Retro tapéta kör mintával és klasszikus sárga színnel. Ahogy ennél a tapétánál is a geometrikus formák között az egyik legjellemzőbb motívum a kör jelenik meg. Igaz itt a formavilág nem a mértani szabályosságon alapul ugyanakkor a kör önmagában hordozza a rendezettséget. Ez a tapéta tökéletesen elfér a retro stílus mellett egy letisztultabb skandináv enteriőrben is. A sárga színnel biztosak lehetünk, hogy ez a tapéta elhozza a jókedvet otthonunkban ugyanakkor nem lesz túl intenzív mivel a kiegészítő szürke megakadályozza, hogy túl vibráló hatást váltson ki.

60-as-70-es-evek-retro-mintas-sarga-szurke-tapeta

3. Retro tapéta nagyléptékű mintával klasszikus színkombinációval. Jellemzően a retro tapétákra a meleg színek itt is tökéletes harmóniában állnak a egymással. Egy világos sárga színből megyünk át a mélyebb tónusok felé. Hangulatában a otthonosság érzését keltik ezek a föld színek, ugyanakkor a szabályos ívű formavezetésnek köszönhetően ez a tapéta is sugallja a precizitást. Optikai hatásának köszönhetően inkább dekor tapétának ajánlanánk egy falra feltéve, mivel egy teljes helyiségben alkalmazva túlságosan vibráló érzést kelthetünk vele.

4. Retro tapéta kör mintával. Színhasználatban hasonló az előző retro tapétához, ugyanakkor itt a melegebb színek mellé bekapcsolódik egy kisség visszafogottabb szürke alapszín. Motívumként itt is a klasszikus kör formát kapjuk, aminek erősségét és szabályosságát az alapon elhelyezett szürke ívek erősitik meg. Mind mintájában mind színeiben a klasszikus retro érzést kapjuk így ezt a tapétát kifejezetten hasonlóan retro hangulatú lakáskiegészítőkkel és bútorokkal érdemes körbe venni, így biztosak lehetünk benne, hogy a helyiségbe lépve visszarepülünk a 70-es 80as évekbe.

barna-narancssarga-retro-mintas-tapeta

5. Stilizált levél mintás tapéta. Meleg és hideg színek, valamin az egyenes és ívelt vonalvezetés első hallásra kissé zavarosnak tűnhet ugyanakkor az egyszerűség és a színek harmóniájának köszönhetően tökéletes összhang alakult ki ennél a retro tapétánál. A tervezők alkalmaztak egy kisség koptatott hatást a tapéta teljes felületén ezzel erősítve a szín és a formavilág egységét. Nem túl intenzív tapéta révén, tökéletesen passzolhat egy letisztult skandináv hangulatba, valamint a stilizált virágszirom formákkal apró, titkos romantikát is csempészhetünk a helyiségbe.

szurke-mustarsarga-retro-mintas-tapeta

6. Hexagon mintás tapéta. Ez a retro a tapéta geometrikus formavilágot megtartva már a kissé bonyolultabb hatszög forma felé veszi az irányt. A meleg és hideg színek kavalkádja, illetve a sokszögek geometrikus pontossága tökéletesen harmonikus keretbe teszi a tapétát.  Ennél a retro hatású tapétánál szempontként érdemes figyelembe vennünk, hogy sokszínűségével kisség bohém hatást vált ki. A tapéta alap struktúrájában felfedezhető a textil hatás ezzel erősítve a melegség érzését.

hexagon-mintas-tapeta-szines-sokszog-mintaval

7. Arany art deco mintás tapéta. A tapéta formavilágában nem áll messze a retro stílustól, ugyanakkor az arany szín használatának köszönhetően kellő eleganciát is kölcsönöz. Apróbb minta léptékének köszönhetően kisebb helyiségek dekor eleme is lehet, illetve szabadságot enged az elegancia irányába. A tervezőknek fontos szempont volt az arany szín hangsúlyozása ezért az alap szürke mellé más színt nem kevertek. Ezt a tapétát bátran ajánljuk azok számára akiknek az alap retro hangulat mellett fontos az elegancia érzése is.

tapeta-artdeco-mintaval-arany-bezs-szinben

8. Falevél mintás retro sárga tapéta. Retro tapéta két szín kombinációjával és stilizált falevél mintával. Formavilágában követi a retro minták egyszerűségét, ugyanakkora megjelenő levélmintával konkrét hangulatot is sugároz. A vékony vonalvezetés ellenére tökéletesen kivehetőek a minták azonban érdemes figyelembe vennünk, hogy nagyobb távolságból a hangsúly inkább a kör motívum kapja mintsem a konkrét levél szimbólum, de pont ez a játékossága teszi mégis megunhatatlanná ezt az egyszerű de tökéletes retro hangulatú tapétát.

sarga-alapon-retro-skandinav-stilusu-levelmintas-tapeta

9. Skandináv stílusú tapéta. Skandináv hűvösség visszafogott színvilág, ugyanakkor a konkretizált természetes minták, valamint a textil hatású alap kellő melegséget biztosít ennek a retro hatású tapétának. Fontos ennél a tapétánál megemlíteni, ahhoz hogy harmonikusan passzolni tudjon az enteriőrbe érdemes hozzá passzoló egyszerű vonalvezetésű bútorokkal kiegészítőkkel kombinálni, ugyanakkor a domináns szürke színének köszönhetően a helyiség elbírja egy-egy erőteljesebb vibrálóbb színű kiegészítőt.

retro-famintas-tapeta-szurke-alapon-narancs-fa-mintakkal

10. Retro tapéta virágmintával. Ebben a tapétában ötvöződik az autentikus retro hangulat a minimalista skandináv dizájnnal.  A textil hatású alap az enyhe mustársárga színével tökéletes talajt biztosít ennek a nem túl erős mintának a megfelelő kiemelésére. Ez a retro tapéta unisex színének és a minta finom vonalvezetésének köszönhetően kellemes nem túl tolakodó, igy akár egy gyerekszoba dekorációs kelléke is lehet.

sarga-alapon-tapeta-klasszikus-retro-virag-mintaval

11. Retro mintás tapéta a természet szerelmeseinek. Ezzel a tapétával a színeinek köszönhetően kissé hűvösebb hangulatot varázsolhatunk otthonunkba. Mintájában nem egy klasszikus retro mintáról beszélünk, ugyanakkor az egyszerű vonalvezetésű formáknak köszönhetően mégis tökéletes kelléke lehet egy retro enteriőrnek. Színvilágának köszönhetően érdemes lehet a tapétát kiegészíteni és ellensúlyozni néhány színben hozzá passzoló melegebb kiegészítővel.

retro-mintas-tapeta-level-mintaval-szurke-kek-sarga-szinekkel

12. Narancssárga tapéta levél mintával. Ezzel a retro mintás tapétával bátran visszarepülhetünk a 70-es 80-as évekbe. Klasszikus retro narancssárga színe csak erősíti a hatást.  Tökéletes kiegészítője lehet akár egy retro stílusban megtervezett Balatoni nyaralónak, de a mindennapokban is egy vidám, társra találhatunk ebben a tapétában. Mintájában hozza a letisztult egyszerűséget, a levél motívumok pedig behozzák a természetet otthonunkba.

levelmintas-retro-tapeta-klasszikus-retro-narancssarga-szinben

13. Retro hangulatú tapéta madár és virág mintával. Ennél a tapétánál a motívumok igaz erőteljesebbek mint egy klasszikus retro mintás tapétánál ugyanakkor a hangulatot teljes mértékben átadja. Köszönhető ez a használt színvilágnak, valamint a geometrikus formavilágnak. Azoknak ajánlanánk ezt a mintát akiknek a tiszta geometrikus formavilág túl merev ugyanakkor mégis vágynának a szabályszerűségre némi légiességgel ötvözve.

tapeta-sarga-alapon-retro-virag-madar-mintaval

14. Pop Art stílusú tapéta. A végére pedig hagytam néhány a retro stílushoz kapcsolódó irányzatot. Az egyik ilyen a pop art stílus. Ez a 20. századi irányzat sokszor merít képregény mintákból, filmiparból, illetve bátran használ jelszavakat művészi erejének megerősítéséhez. Ahogy ez a tapéta is a többi pop art stílusú tapétát is előszeretettel alkalmazhatjuk akár egy extravagáns vagy éppen egy geekeknek szánt enteriőrbe, de a gyerekszobák tökéletes kiegészítő kellékei is lehetnek. Arra azonban ügyelni érdemes, hogy mivel a pop art stílus gyakran erőteljes túlzó igy egy ilyen stílusú tapétát álltalában egy falon szoktunk dekor tapétának alkalmazni.

tapeta-pop-art-stilusban-piros-szinben

15. Pöttyös mintás tapéta. Végül de nem utolsó sorban nézzük az egyik talán legklasszikusabb retro mintát egy pöttyös mintás tapétát. Örök motívum a mai napig az egyik legkedveltebb tapéta minta gyerekszobába. Napjainkban egy pöttyös mintát színeiben inkább a visszafogottság jellemzi, vibráló hatása miatt ritkán találkozhatunk erőteljesebb színkombinációval.

pottyos-mintas-gyerek-tapeta-szurke-alapon-feher-pottyos-mintaval

 

 

 

 

 

További retro mintás tapéták

Vissza
X
Kedves Ügyfeleink, Augusztusban néhány tapétagyár nyári szünete miatt, a szállítási/beérkezési határidők hosszabbak lehetnek. Nyári leállási időszak alatt gyorspostára sincs lehetőség mert ilyenkor az egész gyár bezár. Kérjük megértéseteket!