0 Ft
0 db
5 légies tapéta trükk

5 légies tapéta trükk

2021 November 3

Szellős, légies, tágas tér érzetet optikailag könnyedén megvalósíthatunk. Ennek nyilván alfája és omegája a rend. Azaz, a rendezett környezet, sallangmentes, tiszta élettér. Azonban a színeknek, fényeknek, felületeknek legalább akkora jelentősége lesz…

És lévén, hogy a tapéta kifejezetten nagy felületen helyezkedik el – jó esetben a teljes falat, falakat beborítja, de legalábbis egy nagyobb, jelentősebb fal részletet – ezért mindenképpen nagy hatást gyakorol az adott helyiség térérzetére, vagyis, hogy az adott szobát, belső teret mennyire érezzük szellősnek, tágasnak. Ezeket a trükköket, tippeket pedig érdemes tudni, elvégre ki ne szeretne egy kisebb lakásból vagy szobából nagyobbat varázsolni?

Nézzük, mitől lesz tágas a térérzet, mitől lesz – legalábbis optikailag – légies egy élettér?

 

  1. Gondolkodj világosban!

 

Különösen, ha kicsi a szoba, a konyha vagy a fürdőszoba, akkor pláne érdemes a világos falszínek mellett dönteni. Sőt, ha mindez még fényes is, akkor még tágasabbnak érezzük majd a teret, hiszen a fényvisszaverődés optikailag még nagyobbnak, légiesebbnek érezteti majd velünk az adott helyiséget. Csempe esetén adott és egyszerű ugye fényes felületekre lelnünk, de szerencsére ma már a tapéta burkolatok közt is találunk szép számmal fényeset. Az innovatív anyagoknak és felületképzésnek hála, egy ma vlies tapéta vagy vinyl tapéta lehet akár ezüstös, arany mintázatú, de ha igazán légies és elegáns látványt szeretnénk, akkor mi egy finom gyöngyházfényűt javaslunk.

világos design tapéta

As Creation /New Elegance

Finom, halvány pálmalevél mintájával ez a tapéta egyszerre modern, elegáns és glamour is egyben!

 

  1. Még több napfényt a helyiségbe!

 

Nem csak a fényes effektek, csillogó, tükröződő felületek, de a természetes napfény is nagyon fontos ahhoz, hogy szellősebbnek, légiesebbnek érzékeljük magunk körül a belső teret. Szerencsések vagyunk, ha nagyobb ablakokkal rendelkezünk, és ha keleti vagy nyugati fekvésű az otthonunk, mert akkor vagy a reggeli, vagy a délutáni órákban hosszasan élvezhetjük az áldásos, jókedvre derítő napsugarakat. A sötétebb, borúsabb időben azonban csalhatunk is egy napfényes hangulatú, derűs posztertapéta segítségével!

komar fali poszter virágmintás

Fotó: Komar

 

A nyár frissessége, napfényes, ragyogó pillanata költözik be otthonunkba ezzel a mesés Komar tapétával

 

Ha inkább a téli tájakhoz vonzódunk, akkor a hófehér nyírfaerdő legalább olyan napfényes, könnyed, természetes hangulatot idéz. Legalább annyira légies, és a hosszanti vonalminta ráadásul még optikailag növeli is a helyiségünk belmagasságát. A világos, szellős, nagy belmagassággal rendelkező terek pedig jobb kedvre derítenek bennünket, az által, hogy növelik a szabadságérzetünket is. Téli búskomorság ellen egy tökéletes recept egy ilyen tündöklő faliposzter!

nyírfamintás fali poszter

Fotó: Consalnet

 

  1. Tükröződések, fényvisszaverő felületek, különleges optikai hatások? Jöhetnek!

 

Fentebb már írtunk a különleges felületek, fényvisszaverődések izgalmas hatásairól, ami a belső térérzetünket jelenti. A textilhatású tapéta, vagy a koptatott mintás dizájn tapéták pedig ennek remek alternatívái lehetnek. Számtalan textúra, mintázat, felület közül válogathatunk, az egészen finom, nemesen elegáns daraboktól a modern, high-tech stílusokon át, egészen a rusztikus, vagy a vintage kopottas megoldásokig. Ezek közt is találunk fényes, fémes effektekkel, de finom, mekeg hatású, matt felületekkel rendelkező darabokat is.

 

Válasszuk őket világos, könnyed árnyalatokban, ha légies, tágas térhatást szeretnénk. Egy textil hatású tapéta nagyon finom, kellemes, otthonosan meleg hangulatot ad az enteriőrnek, arról nem beszélve, hogy időtlen trend: nem fogjuk pár éven belül megunni, mint esetleg az erőteljesebb mintákat, élénk színeket. Ez a modell ráadásul egy lemosható, nedves ruhával is könnyedén takarítható vinyl tapéta, így nem kell aggódnunk attól, hogy hamar piszkossá válik majd a világos árnyalata miatt…

textil hatású mosható tapéta

Fotó: Parato /Tendenza

 

Ha a túl világostól mégis ódzkodnánk, vagy valami extrábbra vágyunk, akkor egy bézs-arany árnyalatú 3D-s tapéta lesz a megoldás! Modern, geometrikus mintájával remek hátteret nyújt egy szép bútor, egy jól elhelyezett étkező asztal számára. Ha egy ilyen tapéta jó megvilágítást kap, akkor szintén nagyon különleges fényhatásokat, térhatásokat tud majd produkálni nekünk a térben.

3d dekor tapéta arany

Fotó: Ugepa /Onyx

 

  1. Minél nagyobb, egybefüggő felületek – és játék a térmélységgel

 

Az előbbihez hasonlóan extrém, elegáns és látványos ez a halvány szürke és bézs, finom neutrális árnyalatokban bővelkedő art deco geometrikus mintás Khroma design tapéta. Ha hasonló, egymásból nyíló helyiségekkel rendelkezünk, és tágasságot, mélységet szeretnénk adni az enteriőrünknek, akkor nyugodtan játszhatunk a kontrasztokkal is: például a szemközti fal kap egy finom, de látványos mintát, míg a belső falak egyszínűek maradnak, vagy csal egy nagyon enyhe, strukturált mintát kapnak ugyanabban az árnyalatban, mint a másik tapéta. Nagyon izgalmasan tudunk ily módon trükközni a térmélységgel…

modern design tapéta

Fotó: Khroma /Gatsby

 

  1. Egészen finom rajzolatok, halvány minták

 

Az egészen finom rajzos, kontrasztos minták is szépen vezetik a tekintet a térben, és ha világos, akár hófehér alapszínben választjuk őket, akkor szintúgy tágas, világos tereket eredményeznek majd. Most ezek a fajta finom vonalrajzos tapéták is nagyon divatosak, legyen a minta akár geometrikus, akár növényi, ornamentikus, vagy állatmintákkal, különböző figurákkal díszített. A lényeg a világos alapszín és az egészen finom, vékony vonalrajz. Ezekkel biztosan nem lövünk mellé egyik helyiségnél, egyik stílusnál sem! Válasszunk a fehér tapéta mellé fehér ajtószínt, egy-két fehér bútordarabot, és a nagyobb felületek világossága máris érvényesíti a terek optikai tágításának, a légies térérzetnek íratlan szabályát.

komar vlies faliposzter

Fotó: Komar

 

  1. +1. és végül, de nem utolsósorban: rend és rendezettség mindenek felett!

 

Talán mondanunk sem kell, hogy alapvető a légies, szellős terek tervezésekor a rend, rendezettség! Egyébként is az, de már hogy is lehetne a bennünket körülvevő belső tér légies és könnyed, ha telezsúfoljuk azt kacatokkal, lim-lommal, vagy csak a szanaszét hagyott használati tárgyaink hevernek a padlón, a bútorokon mindenütt? Ezt elkerülhetjük, ha tudatosan úgy rendezkedünk be, hogy mindennek megvan a maga helye a lakásban. Legyen annyi tárolónk, fiókunk, egy nagy és mindent elnyelő gardróbszekrényünk – hogy ne kelljen sem a padlón, sem pedig az asztalokon, a nyitott polcokon tárolnunk a dolgaink nagy részét. Egy szép dekoráció, de egy ízléses padlóburkolat, falburkolat illetve tapéta is akkor érvényesül igazán, ha megpihenhet rajta a szem, mert nincs zsúfoltság, rendetlenség mellette, vagy körülötte.

 

Ügyes megoldás, ha rendezett, de otthonos hatást szeretnénk: a nagyobb tolóajtós gardróbunkat, előszobabútorunkat, vagy a mindig kupis gyereksarkot elnyelő paravánt, válaszfalat vonjuk be ugyanazzal az egyszínű, letisztult, világos tapétával, mint a falakat.

 

Így a bútor szinte nem is látszik majd, bele fog olvadni a falba, a tér pedig légies lesz, hiszen semmi sem töri meg a látvány folytonosságát.

 

légies világos dekor tapéta AS creation

Fotó: As Creation /New Life

 

Ez persze csak néhány ötlet, néhány tapéta a számtalan sok közül, melyekkel izgalmas, légies, tágas térhatást érhetünk el!

 

Ha tetszett az ajánlónk, és szívesen megnéznéd egyik-másik modellt élőben is, vagy inkább Te magad választanál valami egészen mást – akkor látogass el hozzánk személyesen!

 

A 100 százalékos elégedettségi garanciával büszkélkedő Tapétabolt Budapest kínálatában számos újdonság, vagy klasszikus, egyedi, minőségi tapéta mellé még készséges szaktanácsadást is kaphatsz!

 

Vagy ha inkább a webáruházból, otthonod kényelméből vásárolnál, akkor is adunk segítséget Neked: profi keresőnk lehetővé teszi, hogy könnyedén rá tudjatok szűrni akár egy adott színre, stílusra, vagy helyiségre – amelyet és ahogyan tapétázni szeretnétek! Legyen az tehát hálószoba, nappali, közösségi tér, otthoni dolgozó, gyerekkuckó, vagy az előszoba fala - nálunk garantáltan meg fogod találni az ideális tapétát minden helyiségbe!

Vissza