A lakberendezes 3 aranyszabalya

A lakberendezes 3 aranyszabalya

2022 December 3

Érdemes tehát ezeket betartani, ha történetesen nem vagy lakberendező, ám hozzájuk hasonlóan igényes, felettébb  dekoratív, otthonos, és stílusus enteriőrt terveznél meg az otthonotokban.

1. Fektessük le az alapokat!

Nagyon fontosak alapok - mint a megfelelő falszín, a színben és anyagában jól eltalált burkolat illetve festés. Az alapok megteremtését mindig sasszemmel, kiritikusan érdemes szemlélnünk: ne fogadjuk el a munkások különféle kifogásait, ne elégedjünk meg a közepes minőséggel. Komfortérzetünkön sokat javít ugyanis, és persze majd a kellő gondossággal kiválasztott tapéta felhelyezésénél is, ha tökéletes az alapozás, a glettelés, a falak festése, a csempék, járólapok lerakása.

És ha mindez megvan, akkor jöhetnek a színek, tónusok, textúrák és a formák.

Elvégre a lakberendezés is olyan, mint a festészet: a lakás a rendelkezésünkre álló üres festővászon, ha az jó alapokkal rendelkezik. Az ecset és a festővászon pedig mindenki eszköztárában megtalálható, ám csak kevesen tudnak úgy bánni vele, hogy a végeredmény valóban harmonikus, stílusos és egyedi is legyen. Az alábbi örökérvényű igazságok azonban segítenek neked és persze mindannyiunknak, hogy kezdőként, laikusként akár Te is képes legyél lakásból igazi otthont varázsolni, ami kellőképpen meghitt, harmonikus, és csak a Tiétek…

Fotó: Tapéta Trend

 

2. A 3/3-as vertikális aranyszabály

Ez a szabály a híres lakberendező és dizájner, Mark McCauley tollából származik, aki az úgynevezett “színterápia” elvét, jelentőségét fogalmazta meg az otthonunkba. Ennek a lényege pedig így szól: a belső terek dekorációját is sa kinti természet mintájára hozzuk létre! Ha megnézzük a kinti tájat vertikálisan haladva a földtől az ég felé párhuzamosan haladva, halványodnak a tónusok. A szakember szerint ezt az elvet kellene követnünk belső tereinkben is, hogy harmonikusak legyenek. Eszerint tehát a helyiségben alulra a sötétebb árnyalatok, középre a közpétónusok, felülre pedig a legvilágosabb színek kerüljenek. Ez az íratlan szabály fontos útmutató lehet különösen a monokróm stílusú enteriőr tervezés alkalmazásánál.

Fotó: Tapéta Trend

 

3. A 10/30/60-as aranyszabály

Válaszd ki a hozzád és otthonodhoz leginkább illő kedvenc á színeidet. Majd ha ez megvan, itt jön a képbe a 10-30-60-as szabály, melynek segítségével felállíthatsz egy sorrendet a neked tetsző árnyalatok között. Az elsődleges, a domináns tónus lesz - ezzel tudod színezni, dekorálni az adott helyiség kb 60%-át. A másodlagos, szekunder árnyalatot kb 30%-ban vesd be a térben, míg a harmadik, harmadlagos színből csupán 30%-ot adj hozzá az összképhez.

A szakemberek tanácsa az, hogy mivel az elsődleges szín lefedi az enteriőr nagy részét, ennek érdemes egy semlegesebb árnyalatot választani, például egy kellemes bézs, krémszín vagy akár a fehér valamelyik tónusa - ez tökéletes lehet például a falak vagy a padló színének. A másodlagos tónus többnyire a bútoroké, ez lehet egy kellemes fa, fa hatású textúra, de akár valamilyen általatok kedvelt szín is, mondjuk a szürke, esetleg a kakhi vagy a drapp… A legkevésbé hangsúlyos, 30%-ban jelen lévő árnyalat pedig a kiegészítőkön vagy a tapéta mintájában tudna megjelenni, érvényesülni. Ez lehet egy élénk szín is, mint a narancs, a vörös, a türkiz, vagy az almazöld. Ez mind Rátok van bízva - hiszen ha ezt a hármas szabályt betartjátok a színek terén, akkor már nagy gond nem lehet!

Fotó: Tapéta Trend

 

Ezek mellett persze számos más, íratlan szabály létezik, melyekkel otthonunk szebbé, stílusosabbá, harmonikusabbá tehető.

Ilyenek például, hogy ne gondoljuk túl!

Lehet tematikus egy szoba, de ne essünk túlzásokba: ha például a vidám, nyárias tengerész stílusban álmodtuk meg a gyerekszobát vagy a nappalit, akkor is elegendő egy-egy kiegészítő, a tengerészkék falszín, függöny vagy tapéta, esetleg egy vidám tengerész mintás takaró, díszpárna.

Adjuk meg a fókuszt, emeljük ki a számunkra fontos részleteket, otthonunk előnyeit - de ne szaladjon el veled a ló!

Ne szorítsuk sarokba a bútorokat: sokkal kellemes a légkör, ha a foteleket, kanapét nem toljuk szigorúan a fal mellé. Játszunk a rendelkezésünkre álló térrel, használjuk ki annak adottságait!

Érdemes ügyelni még arra is, hogy legyen egy helyiségen belül is többféle fényforrás! Ezt a laikus lakberendezők közül sokan elrontják - pedig fontos, hogy ne csupán egyetlen lámpa lógjon le a mennyezetről árván, egészítsd ki a központi függesztéket kisebb kiegészítő fényekkel, mint pl egy hangulatos álló - olvasólámpa, egy-egy dekorációs bútorvilágítás, vagy LED-fénycsík. Ezektől még meghittebb, otthonosabb lesz minden szoba, helyiség, miközben a világításon még spórolhatunk is, ha mindig az éppen aktuális tevékenységünkhöz igazítjuk a fényt.

Ha mindezeket megfogadjuk, és a színeket, textúrákat is kellő ízléssel, harmonikusan állítjuk össze, akkor már szinte biztos a siker. Örömteli lakberendezést, kreatív, vidám dekorálást kívánunk!

Vissza