Morris & Co - Tapéták | Tapéta Trend Tapétabolt

 
Morris & Co

A tapéták ma már elképesztően sokféle stílusban állnak rendelkezésünkre: színek, minták, textúrák na és persze jobbnál jobb tapéta gyártók hatalmas arzenálja vár ránk, ha dekorálni szeretnénk a falakat. Ezúttal egy híres dizájner, talán minden idők legkiválóbb tapéta minta tervezőjének, William Morris munkásságát mutatjuk be Nektek, akinek gyönyörű kollekcióit leginkább az angol hagyományőrző stílus egyik legnagyszerűbb képviselőjeként, a vidéki romantika örökzöld megtestesítőjeként tartanak számon immár világszerte.

William Morris (1834-1896) nem csak az egyik legkiválóbb dizájner, de egy igazi polihisztorként is ismerték: művészetekben, költészetben, filozófiában, politikában sőt még tipográfiában is jártas tehetség, aki 1861-ben néhény cimborájával közös vállalkozásba kezdett, első termékeik pedig a gyönyörű, kézzel készített otthoni termékek voltak.

Mivel Morris elkötelezett híve volt a megfizethető művészetnek. Határtalan lelkesedése, rengeteg energiája révén cégük hamar sikeres vállalkozássá nőtte ki magát, majd az eredeti cég későbbi jogutódjai pedig szintén nem kis célt tűztek ki maguk elé, minthogy tovább vigyék William Morris örökségét. A márka hitelesen testesíti meg mindazt az esztétikumot és hagyományt, melyet ő képviselt.

 

Ezek a minták, motívumok tovább élnek az emberek otthonaiban, méghozzá gyönyörű tapéták, textilek és páratlan kiegészítők formájában.

 

Az új kollekciókat szintén Morris személye inspirálta, az általa készített archívumok az ő munkái, hatásai. Itt-ott újragondolva, egy cseppet modernizálva mutatják meg a gyár mai tervezői ezeknek a páratlan motívumoknak az  időtlenségét, a helyét a mai korban, és mindeközben megtartják az eredeti minták művészi értékét és báját.

Az angol hagyományőrző stílusú gyár, a Morris&Co különleges tapétái autentikusan az angol vidék és örökség híres és méltán népszerű megtestesítői.

Található köztük bőséggel virágos tapéta, növényi és állatmintás tapéta, klasszikus tapéta, anyaguk persze nagyon is modern, és a mai kornak megfelelő: Vlies és vinyl tapéták.

 

Cikkünkben most 5 gyönyörű, nyárias hangulatú virágos-gyümölcsös vintázs szépséget válogattunk össze William Morris különleges tapétáiból - ezúttal a vintázs romantika, az angol vidéki stílus szerelmeseinek.

Akár egy gyönyörű vintázs hangulatú otthon, akár a vidéki nyaraló dekorálásához - ezek a mesés darabok igazán megkoronázzák majd a látványt

 

  1. Archive Prints Collection - az igazi vintázs varázs, egy ikonikus gyűjteményből

 

Az Archive Wallpapers 11 ikonikus dizájnból készült szép összeállítás, mely Morris tapéta terveinek legismertebb, legszebb munkáit tartalmazza.

 

A londoni islingtoni Jeffrey & Co. tapétáit Metford Warner, az ügyvezető igazgató személyes felügyelete mellett nyomtatta ki, aki külön osztályt hozott létre a projekt számára. Morris maga is aktívan részt vett a tervek elkészítésében, a színek kiválasztásában és a nyomtatás felügyeletében is jelen volt.

 

Ennek a nagy nevű, máltán híres, ikonikus gyűjteménynek az egyikét láthatjátok most az alábbi képen.

 

  1. Golden Lilly - az egzotikus és drámai szépség azonnal témát ad

 

Arany liliom, füge és sült narancs? Igen, lehetséges társítás, William Morris szerint pedig egyenesen tapétára érett!  Ez az egzotikus, már-már drámai hangulatú Morris & Co tapéta a Morris & Co. vállalat egyik legerőteljesebb hagyatéka.

 

Az összefonódó liliomszárak és indák itt egy karakteres átló mentén helyezkednek el, ám az erőteljes minták mellé légies színekkel fonomította a tervező a látványt. A finom, pasztelles alapszín mellé két mélyebb színárnyalattal adott hangsúlyt a kiemelni kívánt részeknek, hogy mindkét stílus a maga módján drámát teremtsen. Egy ilyen tapéta azonnal magára vonja majd a szobába belépők tekintetét, szinte azonnali beszédtémát kínálva fel az új vendégek számára.

 

  1. Daisy - a korhű klasszikus, mely mind a mai napig megállja a helyét

 

A Daisy volt az első tapéta, melyet a Morris & Co. vállalata elkészített. A tapéta mintáját középkori illusztrációk ihlették: Morris ezt a mintát azt követően készítette, hogy százszorszép motívumokat hímzett a Vörös Ház faliszőnyegére, fali dekorációjára - és nyilván ez adta az inspirációt is  első tapétájukhoz. Ez, a képen is látható változat megtartja a tapéta naivan ábrázolt százszorszép és ranunculus virágok mintáit, ám a háttérben lévő fűcsomókat már elnagyoltan láthatjuk csak a képen. Több árnyalatban, az eredeti színeiben kapható tapéta!

 

  1. Lilly Leaf - a közkedvelt és sokoldalú levélminta mindig nyerő választás

 

Egy mesés liliomlevél és kakukkfű mintás tapéta a Morris & Co-tól! Ennek a szintén ikonikus tapéta mintának az elődjét Morris még a kezdetekkor, 1874-ben tervezte. Az eredeti Lily tapéta háttér grafikájából készült Lily Leaf egy igen egyszerű, kisméretű levélminta, ám olyan pompás színpalettával köszönt,  amelynek hála egyből beleszeretünk majd, és kiválóan kombinálhatjuk a Morris nyomatok széles választékával.

 

  1. Medow Sweet - hiszen a rózsaminták sem maradhatnak ki…

 

A rózsák, szegfűk jelenléte a korabeli angol romantika alap mintája, ahogy már jóval előtrte a barokk kor is előszeretettel alkalmazta, és még mind a mai napig a romantikát társítjuk a rózsákhoz. A Medow Sweet névre hallgató tapéta rózsái ugyan inkább stilizáltak, és nem annyira egyértelműek: a szeszélyes és nosztalgikus bájjal teli, szimmetrikus növényi motívumok formálisan vannak elrendezve ezen az Arts & Crafts stílusra jellemző tapétán. Ez a tapéta kollekció főleg világos, légies árnyalatokban készült, egyetlen egy erőteljes, drámai kontúrral, mely ad egyfajta modern karaktert a látványnak.

 

Ha szeretitek ezt az ikonikus, nagy nevű tapétamárkát, akkor jó hírünk van Számotokra: a 100%-os elégedettségi garanciával büszkélkedő Tapétabolt Budapest kínálatában ugyanis már kaphatóak a Morris & Co gyönyörű kollekciói is - a számos, szintén nagy nevű tapéta márka mellett…