0 Ft
0 db
Tapéta trend 2022 – A tapéták szemszögéből

Tapéta trend 2022 – A tapéták szemszögéből

2021 Október 26

A szeptemberi S/ALON BUDAPEST kiállítás is felvonultatta már a legújabb, idei őszi és 2022 -es tapéta trendeket, amik – ahogy az évszak, illetve az előttünk álló időszak is –igazán sokszínűek. Van néhány meghatározó irányzat, mely minden esetben az adott kor lenyomatának tükre, s ez a trendek - különösen az enteriőr trendek –esetében mindig helytálló, hiszen még a legkisebb társadalmi változások is hatással tudnak lenni az aktuális irányzatokra. És természetesen, a 2022 -es tapéták újdonságai, innovációi is mindig követik ezeket az irányokat. Nézzük most meg ezen a héten az 5 legjelentősebb trendet, s a hozzájuk illő 2022 -es tapéta ajánlónkat!

 

Mivel a tapéta igazi reneszánszát éli, s nagyon lényeges díszítő, illetve hozzáadott érzelmi és kommunikációs értékkel is bír, nem csoda, ha sokan immár önkifejezésük eszközeként gondolnak rá. Igen, egy jó tapéta képes kifejezni érzelmeinket, hangulatunkat, hatással lehet a lelkiállapotunkra, és nem mellesleg a kívülről betérők számára is képet ad rólunk, tehát kommunikál.

casadeco gallery tapéta trend 2022

Fotó: Casadeco / Gallery

Tapéta választásnál érdemes azonban nem vakon követni a trendeket, hanem az éppen aktuális irányzatok, minták és színek széles halmazából kiválasztani azt, ami a leginkább hozzánk illik, lelkivilágunkkal és a helyiség adottságaival is harmonizál!

Ha jó tapétát szeretnénk, akkor inkább a saját ízlésünkre, vágyainkra és persze a szoba méreteire, fényviszonyaira hagyatkozzunk inkább a választásnál!

Azonban, a jó választáshoz elengedhetetlen a trendekkel is tisztában lenni, tudni, hogy milyen irányzatok mennek manapság – mert egyébként bármelyiket képesek lehetünk a saját arcunkra formálni, igazítani.
Éppen ezért most az 5 uralkodó trend mellé rögtön két, hasonló vagy pont hogy egymástól nagyon is eltérő dizájn tapéta ajánlóval is készültünk.

Cikkünk legyen tehát most egy kis gondolatébresztő, egy kis inspiráló összeállítás a trendkövetők, a szívesen újítók számára!

 

    1. trend 2022 : Az organikus minimál

A minimalizmus – melynek gyökerei egészen a Bauhaus irányzatig nyúlnak vissza – napjainkban a 2000-es évek elején kezdett térhódításba az enteriőr dizájnban. Puritán, sallangoktól mentes esztétikája, letisztult, világos, szellős megoldásai sokunk otthonába beköltöztek, s azóta a különböző formái, változatai is megjelentek.
Az eredetileg szögletes formák egyre inkább lágyabbá, gömbölydedebbé válnak, a terek íveltebbek lesznek, a világos, futurisztikus anyaghasználatot pedig egyre inkább felváltják a természetes anyagok, textúrák.

casadeco fahatás trend 2022

Képünkön a Casadeco egyik újdonsága, ahol finoman megcsillanó fények és árnyékok játéka
kelti életre a valódi eukaliptusz fa kérgének textúráját


Az eddig megszokott, neutrális szürkék, bézsek, és a fehér különböző tónusai mellé felzárkóznak a barnás földszínek, a moha és fenyőzöld árnyalatai, vagy a különféle fa erezet – és kőzetek mintázata. Natúr, de egyre inkább minőségi anyagok jelennek a nagyobb minimál felületeken, mint a falak, a padló. A burkolatok, szőnyegek és a tapéta is gondosan megválasztott dekorációjával, minimal art –esztétikájával járul hozzá a harmonikus belső terek letisztult világához. Környezettudatos anyaghasználatával visszafogott, finom, mégis látványos esztétikai megoldásokat teremt. Ami a textileket illeti, egyre gyakrabban találkozhatunk olyan anyagokkal is, mint a kender, a len, a juta, a gyapjú, vagy éppen a szizál és a kókusz. Mindezek a felületek, textúrák a mai innovatív tapéták anyagain is könnyen fellelhetők: a textilmintás tapéta tökéletes megoldást nyújt ehhez a trendhez, és rengeteg árnyalatban, felületben válogathatunk szebbnél szebb kollekciók közül. A Casadeco gyönyörű növényi lenyomatokat, faágakat és kéregnyomatok rajzolatait felelevenítő Natura tapéta kollekciói diszkrétek, letisztultak, és rendkívül finomak.

casadeco wood fahatású tapéta

A Casadeco „Natura” kollekcióit PVC hozzáadása nélkül hozták létre, hogy még inkább illeszkedjen környezettudatos személetünkhöz.

 

    2. trend 2022: A természetes fa szépsége

Az ember mindig is szoros szimbiózisban élt a természettel, épp ezért belső tereink kialakításakor, megtervezésekor a természetes anyagok, pl. a fa mindig megjelent igen változatos módokon, már ősidők óta. A 2020-as éveknek pedig az egyik legfontosabb törekvése lett a fenntartható, természetközeli enteriőrök, belső terek kialakítása otthonainkban és közösségi tereinkben egyaránt. Ehhez pedig a hűvös, natúr kövek mintázata mellett a meleg, otthonos fa erezetek egyre nagyobb teret hódítanak, legy szó padlóról, bútorokról, vagy falakról. A natúr, élőfából készült falburkolatokért azonban igen mélyen a zsebünkbe kellene nyúlnunk, de szerencsére egy ízléses, minőségi fa hatású tapéta tökéletes alternatívát tud nyújtani.

fahatás dekor tapéta

Fotó: As Creation / Elements As

Az anyag szépsége, természetes, lágy erezete, finom rajzolata utánozhatatlan hangulattal tölti meg a helyiség atmoszféráját. Sőt, ma már nem csak belső tereinkben, hanem teraszokon, a medencék körül, vagy épületeink külső homlokzatain is egyre gyakrabban találkozhatunk a fa erezeteivel, melyeket ma már a megszokott melegburkolatok után a hidegburkolatok, a fali panelek, és a tapéták is egyre élethűbb módon képesek visszaadni. A természet egyik legfontosabb ajándéka pedig kiemelten pozitív hatással van lelki egyensúlyunkra is, így egy szép laminált padló, élőfa parketta mellé nyugodtan jöhet egy szép, meleg hatású, faerezet-mintás tapéta is – persze, az egyensúlyra és a színek, árnyalatok harmóniájára azért ügyeljünk!

deszka hatású dekor tapéta

Fotó: As Creation /II Decoro

Az egyedi deszka-hatású tapéta dizájn is nagyon közkedvelt manapság -  
különösen a loft, skandináv vagy a vintázs tereknél

 

    3. trend 2022 : Szofisztikált eklektika

Az eklektika alatt a különféle stílusirányzatok és korok keveredésének összességét értjük. Egy ízlésesen harmonikus, eklektikus élettér megtervezése bizony nem kis kihívás, hiszen a különböző vizuális koncepciók ötvözése kifinomult stílusérzéket és persze némi bátorságot is igényel.

fa mintás tapéta trend 2022

Fotó: LUTEC / Jardin d'Eden


De vajon mi a titok, ha a harmonikus eklektika megteremtése a célunk, Az egyik legfontosabb tervezési szabály, hogy merjük használni az adott tér építészeti sajátosságait! Mivel az eklektika előszeretettel használ kontrasztokat, sőt tudatosan ezekre épít, így mi is nyugodtan játszadozhatunk az enteriőr és a berendezés közötti ellentétekkel. Például, klasszikus térbe visszük be a legmodernebb bútorokat, vagy épp ellenkezőleg:egy egészen letisztult, minimál közeget töltünk fel karakteres, látszólag oda nem illő elemekkel. Szervezhetjük a koncepciót egy-egy meghatározott szín köré is, ebben - a laxástextilek mellett - nagy segítség lehet egy modern tapéta – mely miért is ne funkcionálhatna ezúttal akár térelválasztó szerepben?

elegáns tapéta kék színben trend 2022

Fotó: Erismann /Fashion for Walls 2


    4. trend 2022 : Színek – minden térben és minden helyzetben!

Az idei év meghatározó színeit a melegség és a nyugodtság jellemzi leginkább. Ez persze korántsem jelenti azt, hogy az erőteljesebb, karakteres árnyalatok ne kapnának helyet az enteriőrben. A tört fehér, a vanília, a semleges bézs árnyalatok ugyanis kiváló hátteréül szolgálnak az olyan élénkebb, energikusabb színeknek, mint a narancs, a rozsda, az olivák, a sötétkék, a lila vagy a burgundi. Vagyis, nyugodtan gondolkodhatunk e két színvilág – a semleges, tört árnyalatok valamint az élénkebb, erőteljesebb tónusok kombinálásában, jól átgondolt harmóniájában. Ezt pedig mi sem testesítheti meg jobban az otthonodban, mint egy-egy szép, stílusos tapéta!

virágmintás design tapéta trend 2022

Fotó: Decoprint /Breeze

Az élénk színek attraktív minták formájában is megjelenthetnek – a zöld levélminták, élénk színű trópusi virág – és állatminták továbbra is nagyon divatosak! Ez esetben viszont ügyeljünk nagyon a berendezés és a tapéta színharmóniájára…

Az élénk színeket persze érdemes óvatosabban alkalmaznunk a kisebb terekben. Ha kisebb méretű a lakásunk vagy a szoba, akkor érdemes inkább csak kiemelő színként gondolni egy-egy élénkebb vagy erőteljesebb árnyalatra. Pl. semleges színű falak, egy natúr tapéta mellé választhatunk élénkebb egy-egy kisbútort, kiegészítőket.

virágmintás dekor tapéta trend 2022

Fotó: Decoprint /Breeze

Akár a tapéta egyes árnyalatait, mintájának színeit is kiragadhatjuk, és visszahozhatjuk a lakásdekorok
vagy a lámpabúrák színvilágán

A tágasabb, nagyobb belmagasságú nagypolgári stílusú lakásunkba, vagy tágasabb, loft életterekbe bátran jöhetnek a sötétebb, drámaibb falszínek is akár…

rasc toll mintás dekor tapéta

Fotó: RASCH / HIGHLANDS

 

    5. trend 2022 : Vidéki romantika


A nagyvárosi ember életében a vidék csupán átmeneti kikapcsolódásként van jelen, pedig az idilli környezet a fenntarthatóság egyik fontos helyszíne. Nem csoda, hogy egyre többen hagyják maguk mögött a nagyváros betondzsungelét, és telepednek le egy sokkal természetesebb, emberközelibb környezetben, a természet közvetlen közelségében, ahol az önellátás állátás és a hagyományos értékek kerülnek újra fókuszba a pillanatnyi sikerek és örömök hajszolása helyett.

okkersárga dekor tapéta trend 2022

Fotó: Caselio /La Foret


A vidékies hangulatról a népies stílusjegyekkel gazdagított bútorok, berendezési tárgyak, az ismerős minták, motívumok, néhány kopottas kiegészítő is gondoskodik. Az érintetlen természet hangulatát megjelenítő buja kertek, a belső terekben hangsúlyossá váló organikus anyagok újjáépítik az ember és a természet kapcsolatát. A múlt és jövő közötti kapocs építéséül szolgáló vidéki romantika értékeink tiszteletére, és a jövő fenntartására, fenntarthatóságra tanít bennünket.

casadeco levélmintás dekor tapéta trend 2022

 

Művészet és kézimunka: Virágos és merész, időtlen és egyedi – az Arts & Crafts kollekció szeret paradoxonokkal játszani…


Ez persze csak néhány trend volt a sok közül. Lehetne még beszélni a személyes terek varázsáról, a loft hangulatról, a márvány eleganciájáról, vagy az Art Deco megújult változatairól – de ezekről majd talán legközelebb…

Valamelyik stílus megragadta a figyelmed, vagy éppen valami egészen más lenne az elképzelésed? Trendi tapétára vágysz 2022 -ben is?
A 100 százalékos elégedettségi garanciával büszkélkedő Tapétabolt Budapest kínálatában a számos újdonság, trendi tapéta választék mellé készséges szaktanácsadás is jár!
Vagy inkább webáruházból, otthonod kényelméből vásárolnál?  
Akkor is lesz segítséged, méghozzá egy profi kereső, ahol nemcsak színre, stílusra, hanem akár még helyiségekre szűrve is válogatsz a számos tapéta stílus közül! Legyen az a hálószoba, a nappali, az előszobába, az étkezőbe, vagy a gyerekszoba, az otthoni irodád – biztos, hogy nálunk meg fogod találni az ideális tapétákat minden helyiségbe!

Vissza
X
Kedves Látogatónk!11.28-i héten beérkezett rendeléseket, várhatóan még idén teljesítjük. Bemutató termünk 12.17-től zárva tart, 2023.01.02-tól újult erővel várunk Benneteket.A zárva tartás alatt megrendeléseiteket zavartalanul fogadjuk.Mindenkinek Kellemes Ünnepeket kívánunk!
X
Kedves Látogatónk!11.28-i héten beérkezett rendeléseket, várhatóan még idén teljesítjük. Bemutató termünk 12.17-től zárva tart, 2023.01.02-tól újult erővel várunk Benneteket.A zárva tartás alatt megrendeléseiteket zavartalanul fogadjuk.Mindenkinek Kellemes Ünnepeket kívánunk!