0 Ft
0 db
Tapéták, avagy melyiket is válasszam?

Tapéták, avagy melyiket is válasszam?

2016 Október 30

A tapéták közül az egyik legkedveltebb típus a papírtapéta. Elsősorban a kedvező ára miatt, azonban negatívuma, hogy rövid élettartamú és nehezen tisztítható. Azoknak javasoljuk ezt a tapétát, akik gyakran szeretik változtatni/átrendezni környezetüket. A gyermekszobai tapéták esetében is a nagy többség papírból készül, de ennek azaz oka, hogy 5-6 évnél  hosszabb időre nem tervezik általában a gyerekszobát, mivel az mindig a gyermek megfelelő korához alakul, ahogy a bútorok is változnak a kor előrehaladtával. Súlyuk szerint megkülönböztetünk könnyű (< 90 g/m2), középnehéz (90­130 g/m²) és nehéz (>130 g/m²) tapétákat. Szerkezetük szerint lehetnek egy­ vagy többrétegűek.

 

gyerek tapéták

1. Papír alapú gyermek tapéta

A fûrészporos tapéta szintén az olcsóbb tapéták közé tartozik, amellyel könnyen eltüntethetőek a fali hibák, repedések. Negatívumai közé tartozik, hogy megtartja a port, ellenben többször átfesthető. Gyártási technológia alapján megkülönböztetünk egy vagy kétrétegűt. A kétrétegű tapéták sokkal tartósabbak, mivel egy alappapírra felhordott ragasztóba pergetik a fűrészport, amit végül egy vékony papírréteggel fednek be.  Amennyiben fűrészporos tapétával tapétáznánk, figyelembe kell venni, hogy a benne  lévő faforgács tartalom miatt jobban megduzzad nedvesség hatására, ezért száradáskor nagyot zsugorodik, tehát ehhez érdemes megfelelően erős tapétaragasztót választani.

tapéták

2. Fűrészporos tapéta

 

A tapéták közül manapság az legkedveltebb a vlies tapéta, más néven növényi rost alapú vagy gyapjúrostos tapéta. Számos előnye közül a legfontosabbak: mérettartó, környezetbarát,  rugalmas, tűzálló,  illetve lélegző és páraáteresztő képességének köszönhetően fürdőszobába is alkalmas. Különlegessége, hogy papír helyett cellulóz és poliészter alapú nem szőtt textília a hordozója. Ha a gyapotszálakból készült cellulózhoz még gyapjúszálat is kevernek, akkor lesz a tapéta gyapjúrostos. További előnye, hogy nem szakad, nem gyűrődik, és nedvesen is vágható. A ragasztót ennél a tapétánál a falra kell felhordani. Mérettartó képességének köszönhetően falburkolás közben leszedhető és visszahelyezhető. Ha esetleg évek múlva, pedig megunnánk a tapétát, akkor szárazon, maradék nélkül eltávolítható, egyszerűen lehúzható a falról. A tapéták közül a sok előnyös tulajdonsága miatt, nagyon szeretik ezt a típust. Akik tehát hosszú távra szeretnének tapétát választani, és fontos nekik, hogy strapabíró, kopásálló legyen, azoknak érdemes ezt választani és kicsit többet szánni rá.

 vlies tapéták

3. Vlies alapú tapéta

Szintén nagyon kedvelt tapéta a vinyl tapéták családja, amelynek az alapanyaga műanyag. Hordozórétege alapján megkülönböztetünk papír­, vlies­ vagy textilhátoldalú vinyl tapétát. Különféle mintázattal készül és felső rétege készülhet habosított változatban is. Bármely helyiségben alkalmazható. Előnyei: mosható, tisztítható, ezért különösen alkalmas konyhák, fürdőszobák és előszobák tapétázására, ahol nagyobb igénybevételnek van kitéve.

luxus tapéták

4. Vinyl felületű tapéta

 

Textil tapéták  árukat tekintve a felső kategóriába sorolhatóak. Azonban ezeknek a tapétáknak egyfajta hangulata van, megidézve a régi elegáns, kifinomult stílust, amely melegséget hoz az ember otthonába. Természetesen ma már kaphatóak modern mintázatú textil tapéták is. Ezek a tapéták a klasszikus fali szőttesek mintájára készülnek, amelynek alaprétege lehet papír, vagy vlies. Erre az alapra ragasztják a selymet, vagy a pamutszálakat. Az így felvitt, különlegesen esztétikus rétegeket arany, ezüst, vagy más elegáns színekkel futtatják. Legjellemzőbb mintázatai a különféle virágmotívumok, csíkos és klasszikus barokk  minták. Legalább félévente érdemes kitisztítani porszívóval.

luxus tapéták

5. Textil felületű tapéta

Az üvegszövet tapéta az utóbbi időben  szintén nagy népszerűségnek örvend. Köszönhetően annak, hogy lemosható, többször átfesthető, méret­ és színtartó. Ráadásul hosszú élettartamú. Manapság a fejlődő technológia miatt egyre több szövési minta létezik, ez is növeli ennek a családnak a népszerűségét.

 tapéták

6. Üvegszövet tapéta

Prémium kategóriás termékek közé tartoznak a természetes anyagú tapéták. Ezeknek a tapétáknak a hordozója papír vagy viles gyapjúrost erősítésű alap. Felülete lehet bambuszból, sisalból, kagylóhéjból, nyílgyökérből, kókuszlevélből, vagy éppen  kőhatású csillámpalából. Azonban mivel természetes anyagokról van szó, ezért az illesztések minden esetben látszani fognak, de pont ettől különleges ez a tapéta típus, hiszen nincs két egyforma rész benne. Többnyire ezek a tapéták fm-ben kaphatóak és a minimum rendelés ilyen esetekben a 3 fm.  Létezik olyan gyártó amelyiknél elérhetőek tekercsben, de ezek is általában 5,5 fm hosszúak. Viszont az átlagosnál szélesebbek ezek a tapéták, általában 90 cm szélesek. Ha valaki szeretne valami nagyon különlegeset otthonra, bátran válassza ezt a tapéta típust, mert ez kis felületen is megjelenve  a lakás éke lehet.

 természetes tapéták

7. Természetes anyagú tapéta

bambusz tapéták

8. Látható mintaillesztés természetes anyagú tapétánál

tapéták

9. Kőhatású csillámpala tapéta

 

Vissza