A tapéták 10 legfőbb előnye az otthonodban

A tapéták 10 legfőbb előnye az otthonodban

2023 Május 25

Modern élettereinkben a falak burkolásának négy főbb alaptípusát különítjük el - természetesen az egyéb, alternatív lehetőségeken túl. A csempézés, a fával történő burkolás különböző fajtái, a tapétázás illetve a festés szokott a leginkább előkerülni, ha otthonunk felújításáról vagy kialakításáról van szó. Nyilván mindegyiknek megvan a maga helye, szerepe, funkciója és persze az előnyei is.

 

Csempét leginkább a vizes blokkokban szoktunk alkalmazni, habár a vízálló tapéták és vinyl anyagok korát éljük, amikor már fahatású padló, vagy egy meghitt szoba hatású fali tapéta, fahatású padló vagy bútor ugyanúgy bekerülhet a vizes blokkba is, mint otthonunk bármely más helyiségébe.

vízálló tapéta

Fotó: Tapétatrend

 

A tapéták innovatív anyagai, egyre látványosabb felületei igazán magukért beszélnek, és ha eddig még kételkedtél is bennük, az alábbi érveink biztosan meggyőznek majd…

 

Íme, következzenek hát a tapéták legfőbb előnyei a falfestéssel, sőt más egyéb anyagokkal szemben!

 

  1. A tapéta tartós, hosszú életű

 

A minőségi alapanyagoknak köszönhetően a kortárs, mai tapéták már ellenállóak, kivételes tartós és strapabíró élettartammal rendelkeznek. Ellenállóak már az UV-fénnyel szemben is, így színüket is jóval hosszabb ideig megtartják, mint elődeik.

 

  1. A tapéta óvja, védi is a falat

 

Míg egy festett falra nagyon kell vigyáznunk: könnyen megkarcolhatjuk, egy óvatlan pillanatban ráfröccsenhet a szósz vagy a pörkölt, esetleg a kicsik nézik kreatív festővászonnak a szép nagy üres falat - addig a mai, mosható vinyl tapéták védelmet nyújthatnak falainknak.

A mosható tapéta épp ezért kitűnő választás egy étkezőbe, gyerekszobába - hiszen ha meguntuk, vagy baleset érte a tapétát, akkor száradás után a vinyl tapéta könnyedén, nyom nélkül eltávolítható és újra cserélhető. És ez még nem minden! Léteznek szintén a falat védő, üvegszálas tapéták is, melyeknek köszönhetően falaink felülete nem csak egyenletes lesz, de védi is őket a tapéta a külső fizikai behatásokkal szemben.

Fotó: Tapétatrend

 

  1. A tapéta színeivel nem tudsz mellélőni

 

Ellenben a falfestékekkel, amikor a kiválasztott mintához viszonyítva nálad, a valóságban nem biztos, hogy ugyanúgy mutat majd az elképzelt szín - sajnos sokszor előfordul, hogy köszönőviszonyban sincs a színmintán látott árnyalat azzal, ami majd a valóságban a falra kerül. Tapéta esetén ez nem fordulhat elő: ugyanis itt pontosan azt kapod, amit előzőleg kiválasztottál. Ha egyszínű, színes falakat álmodtál meg, már csak ezért is lehet jobb választás egy adott színű tapéta, nomeg azért is, mert egy-két év múlva, ha meguntad a kiválasztott árnyalatot, a vinyl tapéta könnyedén, nyom nélkül eltávolítható, míg egy élénk színű falat újrafestetni bizony már jóval több macerával, idővel és pénzzel is jár.

Fotó: Tapétatrend

 

  1. A tapéta jóval otthonosabb, meghittebb egy sima festett falnál

 

Egy festett fal - legyen akármilyen precízen kivitelezett, szép munka is - sosem lesz olyan otthonos és meghitt, mint a gyönyörű anyagokból, különleges textúrákkal készülő mai, innovatív tapéták! Különösen a textil hatású tapéta kollekciókat érdemes átböngészned, ha igazán meleg összhatásra vágysz, hiszen ezek a textúrák látványosak, otthonosak, súrló ledfénnyel megvilágítva egészen különleges hatást keltenek.

Fotó: Tapétatrend

 

Egy textil hatású tapéta minta örökzöld, meghitt és afféle luxus élményt hoz az otthonodba. A textilek anyaga, textúrája sosem fog kimenni a divatból, és kellőképpen szolíd ahhoz, hogy akár az összes falat letapétázd vele.

 

Ha pedig megmarad belőle valamennyi, az ilyen anyagú, stílusú tapéták maradékát felhasználhatod például egy lámpaernyőnek, de jól mutat a vitrines polc belsejében, vagy az értékes nagyobb könyvek, mappák, albumok borítójaként.

Fotó: Tapétatrend

 

  1. A tapéta elfedi a fal egyenetlenségeit, képes korrigálni a szoba hiányosságait

 

Akár az egyenetlenül festett, glettelt, csúnyán vakolt falak megmentőiként gondolunk rá, akár egy aránytalan szoba, helyiség tereit szeretnénk némiképp korrigálni, egy jó tapéta telitalálat mindkét esetben. Sokszor érezzük ugyanis azt, hogy a szoba túl szűkös, keskeny, vagy alacsony a belmagasság - ezek mind jók korrigálhatók a tapéták mintáival.

Fotó: Tapétatrend

 

 Egy vízszintesen csíkos tapéta például képes optikailag tágabbnak, szélesebbnek láttatni a teret, a függőleges csíkozással pedig a belmagasságon tudunk csalni kicsit. Ha túl szűk a tér, akkor a szemközti falon egy kékes-szürkés árnyalatú tapéta a távolság illúzióját kelti, míg az északi fekvésű, fénytelen helyiségekben is napfényes hatást érhetünk el egy halványsárga, pasztell vanília árnyalatú tapéta felhelyezésével.

Fotó: Tapétatrend

 

  1. A tapéta megmentheti bútorainkat, és összhangot teremt az enteriőrben

 

A tapéták nem csak a falak szépséghibáira jelentek gyógyírt, de a bútorokét is áldásosan elrejthetik. Ha egy megkarcolt, régebbi bútor, komód tetejét lefeded egy szép textúrájú, izgalmas színű tapétával, majd ráteszel egy méretére vágott üveglapot, olyan, mintha új bútorod lenne. Sokan tapétával fedik le a megunt szekrények ajtaját, ami jól jöhet akkor is, ha a megörökölt, régebbi bútorunk tároló kapacitásait megőrizve, szeretnénk beilleszteni azt egy modern szoba környezetébe. Az unalmas, nyitott könyvespolcok belsejébe is játékosságot vihet a tapéta, a benne lévő albumainknak, dísztárgyainknak is remek hátteret képez.

Fotó: Tapétatrend

 

  1. A tapéta keretbe helyezve, faliképként sem utolsó!

 

A dekoratív, látványos tapéták között számos gyönyörű modellt találunk ma már, melyeket egy szép képkeretbe helyezve akár faliképként is remekül kihasználhatunk. Ha megtaláltad a kedvenc tapétádat, esetleg beleszerettél egy olyan modellbe, ami nagy felületen már sok lenne, akkor gondolkozz benne kiemelve, egy-egy részletben.

 

A különleges árnyalattal, gyönyörű mintákkal rendelkező tapéták ilyen módon alkalmazva egyedi díszt, dekorációt nyújtanak majd, nem beszélve arról, hogy jóval olcsóbban kijön majd a falikép, mintha egy grafikát vagy festményt vásárolnál. Nem véletlenül jöttek mostanság annyira divatba a kisebb, kerek tapéták - ötletük pont ezen az elven alapszik, amikor a kevesebb több lehet.

Fotó: Tapétatrend

 

  1. Egy minőségi tapétával szinte bármely anyag helyettesíthető vagy megidézhető

 

A napjainkban divatos loft vagy indusztriál felületek, mint a szabadon hagyott téglafal, a látszóbeton, az elegáns márvány, vagy a rusztikus, natúr fahatású felületek mind megidézhetők ma már a dekoratív, élethű fotótapéták segítségével, ráadásul a valódi felületek, textúrák borsos árának a töredékéért lehet miénk szinte ugyanaz a látvány, hangulat.

Fotó: Tapétatrend

 

  1. A tapéta remekül kombinálható más anyagokkal is

 

Ha mégis a festett fal mellett döntenél, akkor sem kell lemondanod a tapétáról - hiszen remekül kombinálható a két anyag, ahogy egyébként a tapéták sok más alapanyaggal remekül működnek együtt. Legyen az falfesték, lambéria, tégla, csempe vagy mozaik - a stílusban és árnyalatban hozzá illő tapéták igen széles választékával találkozhatunk ma már az üzletekben és a webshopok kínálatában. Szokatlan, mégis látványos és működőképes megoldás, ha nem csak a falakat, hanem a mennyezetet is tapéta borítja.

 

  1. A tapéta egyediséget visz élettereidbe, tükrözi a személyiséged

 

Egy egyszerű festett falhoz képest a számtalan mintában, színösszeállításban, textúrában kapható különböző stílusokba beilleszthető tapéták egyedi színt visznek az otthonodba vagy irodád falaira. Egy jó tapéta különleges, rád jellemző atmoszférát teremt, vendégeid számára pedig szó szerint bemutat Téged: egy stílusos tapéta meglepően sokat árul el a lakás tulajdonosainak személyiségéről, ízléséről, temperamentumáról.

Fotó: Tapétatrend

 

Reméljük, sikerült meggyőznünk ezekkel a praktikus érvekkel…

Vissza