Egy új színfolt a vintázs és botanikus tapéták kedvelőinek: Bemutatkozik a Boras Tapéta!

Egy új színfolt a vintázs és botanikus tapéták kedvelőinek: Bemutatkozik a Boras Tapéta!

2023 Február 9

De mit is érdemes tudnunk róluk dióhéjban?

 

A Boråstapeter tapéta márkát még a múlt században, 1905-ben alapították, de igazi útja ahhoz, hogy „Skandinávia vezető tapétamárkája” címet elnyerhesse -  a 70-es években kezdődött. Méghozzá akkor, amikor az építőipar elkezdett az egyszerű és olcsó tapétákra összpontosítani - a lakásukat kiadók, és az albérlők igényeire és pénztárcájára koncentrálva.

 

2002-ben felvásárolták az Ecotapeter-t, 2008-ban pedig a figyelemreméltó Cole & Son-t, majd egyre több ízben foglalkoztattak olyan neves tervezőket, mint például Hanna Werning - azzal a kifejezett szándékkal és ambícióval, hogy a Boråstapeter egy igazi modern dizájnmárka legyen. 2012-ben a Boråstapeter kollekciót készített többek között Stig Lindberg és Arne Jacobsen szövetmintái alapján.

 

Kollekcióik között egyedülálló, eredeti vlies tapéták közül válogathatunk - leginkább a vintázs, vagy a retro stílusokban, de számtalan romantikus, virágmintás tapéta, illetve az üdítő és trendi botanikus tapéta mintával is gyakorta találkozhatunk a kínálatukban.

Most ezekből mutatunk be Nektek néhányat.

 

  1. Francia sikk, trendi vintázs, vagy angol romantika?

 

Ezek a stílusok, hangulatok mondhatni egy tőről fakadnak. A romantikus, régies hatást megelevenítő virágmintás tapéták pedig újra nagy népszerűségnek örvendenek, és nem csak a nagyi vidéki verandáján!

 

A Borastapeter Akantuszfű nevet viselő vlies tapéta, a nagyvirágú Acanthus virágmintás tapéta az évszázadok során számos álcát öltött már. Az eredetit kézzel nyomták körtefa tömbökkel már az 1840-es években. A díszszerű minta kanyargós virágát pedig azóta is számos színskálában nyomtatták, a dohos tónusoktól a nyolcvanas évek élénk pasztelljéig. Ebben a kollekcióban az Acanthus újra életre kel, lágy pasztell tónusokkal, valamivel több feketével ad egyfajta modern kontrasztot a régi klasszikus értékeknek.

 

boras tapéták

Fotó: Borastapeter (Achantus)

 

Az ALICA fantázianevű vlies tapéta szintén egy bájos virágos tapéta, melynek csodás mintáját Sissa Sundling kézzel festette 2015-ben. Most négy gyönyörű színben adták ki ezt a tapétát, melyek mindegyike a hagyományos öntapadós nyomtatással lett nyomva - az emberi kézzel készített hatást, a régi értékeket felidézve.

Fotó: Borastapeter (Alica)

 

Virággyűrű - exkluzív, nagyléptékű virágminták javíthatatlan romantikusoknak

 

Ismét egy meseszép vlies tapéta következik: a Borastapeter Bloomslinga gyönyörű, nagy virágokkal díszített tapétát eredetileg a göteborgi Tapetfabrikban gyártották 1862-ben. Ez a korabeli exkluzív tapéta minták és az alkalmazott grafikák sokszorosításának egyik ragyogó példája. Az iparosodás beköszöntével a papírtapétákat már görgőkre nyomtatták, és a korábban kézzel festett minták hirtelen szélesebb tömegek számára váltak elérhetővé. Hihetetlenül elegáns tapéta, amely hangulatossá és otthonossá tesz bármely helyiséget.

Fotó: Borastapeter (Blomslinga)

 

  1. Mesebeli hangulatban, erdős-bokros-virágos Boras tapétákkal

 

Rózsák és liliomok -  a vidám nyári varázs örökké veled lehet a falakon

 

Ezzel a gyönyörű színes, vidám tapétával minden nyári álmunk valóra válhat: ha fel akarod dobni a szürke hétköznapokat, keresve sem találhatsz jobb színfoltot a falra, mint ez a varázslatos, élénk és meleg színekben pompázó, mezei virágokkal tarkított, bájos  vlies tapéta!

 

Története a tehetséges Lisbet és Gocken Jobs nővérekről szól, akik fantasztikus, kézzel nyomott anyagokat készítettek színes, mutatós növényi mintákkal. A Gocken Job's Rose and Lily 1946-ból az egyik, igazi nagy klasszikus svéd textilminta. Ez a mutatós, virágmintás színpompás anyag az “öröm” szimbóluma lett a háború utáni Svédországban. Így, közel 80 évvel később szintén a virágos tapéta lesz a kedvenc, népszerű minta, mely természetesen nem csak náluk, hanem az egész világon bárhol - így akár a Te étkeződben, hálódban is - üde színfoltjává lehet a lakásnak.

Fotó: Borastapeter (Ros Och Lilja)

 

Szentivánéji álom - hétféle meseszép virággal a mintán

 

A Midsummer Eve, magyarul Szentivánéj névre keresztelt meseszép virágos tapétát a svéd Szentivánéji hagyomány ihlette hétféle virággal. A mintát Jenny Hahne Gadd kézzel festette, majd hagyományos módon ragasztóval nyomta rá a felületre. Itt a harangvirágok, alysia és más mezei- és sáfrány virágok kanyarognak egymás körül fehér vagy fekete alapon.

 

Fotó: Borastapeter (Midsummer Eve)

 

A varázslatos erdő állatai és növényvilága természetesen gyerek tapéta változatban is elérhető, méghozzá panoráma tapéta megoldásban is!

 

A Boråstapeter Magic Forest Mural egy digitálisan nyomtatott tapéta, amely 270 x 265 cm-es területet fed le, a minta pedig oldalról megismételhető - akár egy nagy falfestmény a gyerekszobába!

 

A varázslatos erdei mintás tapétán az erdei állatokkal együtt mi magunk is egy mesebeli felfedező túrára indulhatunk. Rácsodálkozhatunk az erdő erdő elvarázsolt világára, ahol verebek, mókusok és nyulak kukucskálnak a virágok és nyírfatörzsek között.

 

Csodálatos, lágy, természetes árnyalatú gyerek tapéta, amelyet a Newbie-val együttműködésben készített a Boras.

Fotó: Borastapeter (Magic Forest Mural)

 

  1. Bájos apróminták: ezekkel nem lőhetsz mellé, hisz bármely enteriőr stílusba jól beillenek!

 

Apró kis levélkék sűrűjében

 

Ez az egészen apró, bokros levélke motívumokkal sűrűn mintázott vlies tapéta, a Foliage egy festett, eredeti francia Atelier Robert Ebert szignójával készült dizájner darab. A tervezés dátuma ismeretlen, 1940-es vagy 1950-es évekre tippelnek a készítők. Mindenesetre szerelem volt első látásra, amikor az eredeti képet megpillantották: csodálatos minta, amely nyugodt hamgulatával minden térbe, és szoba típusba ragyogóan beleillik.

 

4 féle árnyalatban választhatjuk: olajzöld, mustár, bézs, és egy finom halványszürke

Fotó: Borastapeter (Foliage Bladverk)

 

Falevelek zöldben - szimplán és egyszerűen

Egy igazán bájos, letisztult, retro hangulatú tapétát láthatunk ezúttal, melyet jó szívvel ajánlunk egyszerű, letisztult lelkeknek. Arne Jacobsen mintáját láthatjuk ezúttal: Arne nagyon szerette a grafikusan egyszerűt, de a természeteset is, így e kettőt ötvözi ezen a mintán is. Számtalan textilmintája ismert még egyébként a skandináv növényvilág motívumaival. Ezek a kecses levél indák az ő kezén keresztül váltak művészetté, és tesznek harmonikussá tulajdonképpen minden belső teret.

Ezt a modellt történetesen három kellemes árnyalatban választhatjuk: képünkön látható bézs, egy fehér alapon hűvös világosszürke és egy üde, tavaszi levélzöld.

Fotó: Borastapeter (Bladranker)

 

Lugas - a porceláncsészék finom mintáit megidéző nagy svéd klasszikus

 

Ismét egy retro hangulatú vlies tapéta, melyet Stig Lindberg eredetileg porcelánhoz készült klasszikus mintája díszít, és a Boras grafikusainak-tervezőinek hála, immár lakástextil és  tapéta változatban is elérhető, méghozzá két különböző méretben.

Stilizált zöld aprócska leveles mintával ez a minta lett a svédek legkedveltebbje. A zöld levélmintás bájos porcelán étkészleteket óriási mennyiségben adták el még az 1960-as években, és ma a svédország fontos folklór ikonjaként tartják számon. Biztosan tetszik nektek is, nekünk nagyon…

Fotó: Borastapeter(Lugas)

 

Még rennél is több vintázs, virágos illetve botanikus tapéta mintát szeretnél? Esetleg felfedeznél más stílusokat, hangulatokat is a tapéta trend 2023-as kínálatából? 

 

A 100%-os elégedettségi garanciával büszkélkedő Tapétabolt Budapest üzletében kollégáink készséggel segítenek Neked és megrendelőidnek is a választásban is – akár személyesen, akár online vásárolnátok meg a kiszemelt, kedvenc tapétátokat…

Vissza