Ahogy fentebb említettük egy virágos tapéta legjellemzőbb hangulati eleme a romantika. Azonban manapság a designerek bátran alkalmaznak mértani pontosságú minimalista motívumokat is, ezzel ezt a klasszikusnak mondható mintát beengedve egy modernebb enteriőrbe. A virágmintás tapétáknál a legváltozatosabb a színkombinációk használata. Az egyszínű fekete fehértől a minták eljutnak a szivárvány összes színébe pompázó mintákig.

Virágos tapéta választása

Az egyik legkedveltebb mintáról lévén szó a virágos tapéták csoportja rendelkezik az egyik legnagyobb választékkal. Ez egyszerre öröm, ugyanakkor a bőség zavarával jelentkező tanácstalanságot is kiválthat. Azonban ha néhány alapvető szabályt betartunk nem választhatunk rosszul.

  • ha kisebb a helyiség, például hálószoba akkor apró léptékű virágmintás tapétát válassz.
  • minimalista letisztult helyiségbe kerüld a részletgazdag virágmintákat inkább keress egy vonalrajzos vagy akvarell hatású virágos tapétát.
  • ha kifejezetten egy erősebb színű virágmintás tapétát választasz, akkor azt tompíts a szobában a dekor tárgyakkal.

Alapvetően elmondható azonban, hogy egy virágos tapéta kedveznek a vintage és romantikus hangulatú enteriőrnek.

A különböző nagyságban megelevenedő virág mintákkal a hangulat mellett egy helyiség méretérzetére is nagyon könnyen hatással tudunk lenni. Egy apróbb lépékű mintával növelni tudjuk a térérzetet, ugyanakkor ez a minta típus egy nagyobb helyiségben könnyen elveszetté jellegtelenné válhat.

Egy nagyobb léptékű virágos tapéta hangsúlyossá teheti a romantika vagy vintage érzését az adott szobában. A tervezők manapság előszeretettel kombinálják a virágmintát a trópusi hangulatú levél mintával ezzel becsempészve a modernitást otthonunkba.

Ahogy említettük a színkombinációk tárháza szinte végtelen.

A mélyebb árnyalatoktól az egészen visszafogott két szín kombinációjától napjainkban megtalálható minden. Érdemes lehet megemlítenünk a technológia fejlődésének köszönhetően megjelennek az úgynevezett fémes hatások a virágmintás tapétákon is. Egy ilyen metál effekt használatával a tervezők elősegítik az elegancia érzetének a megteremtését.

Fontos még, hogy sok esetben a virág mint minta párosul klasszikus motívumokkal, mint például a levél vagy az állat minták, ezen belül is a madár az egyik leginkább passzoló minta a virághoz.

Napjainkban trendinek számító trópusi levél és állat mintákkal is előszeretettel párosítják a virágokat, itt sok esetben a színek használata is erőteljesebb, így érdemes figyelembe venni, hogy ezeket a virágmintás tapétákat inkább csak egy-egy falra dekor jelleggel alkalmazzuk, mivel túlzott használatuk zavart okozhat.

Mire figyelj, ha virágos tapétát választasz

Bármennyire is beleszerettél egy mintába, fontos figyelembe venned a minta léptékét és az adott helyiség méretét. Az apró lépték elveszhet a nagyobb lépték pedig összenyomhatja a helyiséget. Egy erősebb sok színt alkalmazó virágmintás tapétánál pedig vedd figyelembe, hogy túlzott alkalmazásával könnyen túl vibrálóvá válhat az enteriőr, így ezeket a virágmintás design tapétákat inkább csak egy-egy fal dekorálására alkalmazd, például az ágyad vagy kanapéd mögötti falszakaszra.