A piros színről köztudott, hogy növeli az energiaszintünket, fokozza a hangulatot, tudatos élményt és féktelen szenvedélyt fejezhetünk ki általa. – nem véletlenül kerül már évek óta a hálószobák falaira, vagy a szexuális töltésű privát vagy szolgáltató helyiségekbe is piros tapéta. Sokan azonban a vérhez és az agresszióhoz kapcsolják – nem véletlen a bikák és a vörös posztó esete.

Éppen ezért a lakberendezők nem javasolják, hogy túlzottan nagy felületen alkalmazzuk ezt az erőteljes alapszínt, pláne, ha kicsi vagy szűkös a helyiség.

Egy tágasabb, napfényes szobában, konyhában vagy fürdőszobában azonban szuper ötlet a piros tapéta használata, hiszen elegáns, modern, szenvedélyes és valóban energiát, erőt visz a napjainkba. Megfelelő mértékben alkalmazva, harmonikus színekkel, formákkal társítva igenis pozitív hatással lehet ránk.

 

Hogyan használjuk, hogy ne legyen túl sok?

 

A piros tapéta túlságosan élénk változata, nagy felületen alkalmazva bizony sok lehet, és akkor egyfajta vibráló, nyugtalan érzés lesz majd úrrá rajtunk állandóan, ha az adott helyiségben tartózkodunk.

Ám ha csupán egy kiemelt falra kerül fel a piros tapéta, a többi falunk pedig halvány krém vagy bézs, vagy bármilyen más semleges színt kap – nos, akkor gyönyörű és vonzó lesz az összkép.

 

Egy szép piros tapéta háttérként is funkcionálhat egy különleges, egyedi bútor vagy dekorációs tárgy számára, de a zöld élő növényekkel is harmonikus lesz a látvány, hiszen a piros és a zöld egymásnak komplementer színpárosai.

 

Ha a piros tapéta számunkra túl erőteljes, túlzó, akkor választhatjuk a letisztultabb, szofisztikáltabb bordós árnyalatokat is, melyek arannyal, bézzsel, vagy egy csepp feketével kifejezetten elegáns, luxus érzetet kölcsönöznek a helyiségnek, de a vintázs stílusban megálmodott tereket is klasszul feldobja egy mélyebb, bordós piros tapéta.

piros design tapéta

Fotó: Parato /Flora

Piros olasz design tapéta népies virág mintával

 

Ha szívesen döntenénk az energizáló, élénk piros tapéta mellett, ám túl merésznek érezzük, akkor választhatunk csupán egy-egy csíkot kiegészítő elemként a semlegesebb árnyalatok mellé. Ez esetben otthonunkban is elhelyezhetünk néhány kisebb piros elemet, dekorációt és máris megvan az összhang, ami mégsem túl erős, vibráló.   

 

Milyenenteriőr stílusokhoz illik a piros tapéta?

 

Ahogy minden szín, minden árnyalat vagy minta beilleszthető ma már szinte bármelyik stílusba, annak főbb jegyeit megjelenítve – így a piros tapéta is igazán sokoldalú és lehet akár sokszínű is!

 

A modern változatban sokszor kombinálják fekete-fehérrel, vagy szürkékkel. A piros és a fekete egy igazi klasszikus társítás, míg a piros hófehérrel együtt az Ünnepeket idézi fel egy fehér-piros tapéta – mely kellően hozza a tipikus skandináv karácsonyi hangulatot, a Mikulás ruháját is felidézve.

 

Ha viszont inkább az elegánsabb, luxus stílust szeretnénk megjeleníteni, akkor világos, meleg színeket adjunk a vörös mellé, mint a fehér törtebb árnyalatai, a krémszínek, arany, a bézs vagy a karamell.

A piros tapéta sötétebb, kevésbé szaturált bordós megjelenései jól illenek a klasszikus vagy az urbánus stílusba is, és ha maradunk a kortárs enteriőr stílusoknál, akkor a keleties, orientális, illetve japán hangulathoz, vagy a japandi japánból és skandinávból házasított igen kedvelt stílushoz is az egyik legjobb választás a piros tapéta – pláne, ha fekete és arany mintákkal, finom megmunkálással készült a minta, a felület.

japán piros dekor tapéta

Fotó: Emil&Hugo /Sensai

 

Keleties japán stílusú, zen kertet idéző piros dizájn tapéta

 

Ha pedig inkább a színek élénk, vidám, jellegét szeretnénk kiemelni, és a bohókás, fiatalos környezetbe vinnénk be egy piros tapéta különlegességet, akkor választhatunk a jobbnál jobb, pettyes, vagy csíkos modellek közül is, ezek akár többszínű változata is abszolút feldobja majd a látványt és a kedvünket is!

textilhatású piros tapéta

Fotó: Rasch /Florentine 3

Piros tapéta színes, strukturált textilhatással

 

Természetesen az itt látott modelleket túl még számos gyönyörű, különleges piros tapéta vagy bármilyen más extravagáns, élénk tapéta megtalálható a kínálatunkban – azonban akkor is bátran fordulj hozzánk, ha inkább a letisztult, neutrális színeket vagy a klasszikus, a modern, skandináv, loft tapéta megoldásokat, esetleg a romantikus vagy natúr megoldásokat szeretnéd viszontlátni otthonod falain!

 

A 100%-os elégedettségi garanciával büszkélkedő Tapétabolt Budapest üzletében munkatársaink készséggel segítenek az álomtapéta megtalálásában! Ha időhiány vagy a vásárlás biztonságosabb, kényelmesebb lehetőségét szem előtt tartva inkább az online tapéta rendelés mellett döntenél, akkor webshopunk egyedi szűrési opcióival - pl. helyiségre, színre vagy stílusra rászűrve pedig még könnyebb, hatékonyabb és gyorsabb lehet a választás! Egyszerűen csak beütöd, hogy „piros tapéta” – esetleg az általad kívánt stílust, helyiséget is megadhatod – és máris jócskán leszűkül majd a lehetőségek köre, melyekből könnyebben tudsz majd választani.