Tapéták melyekkel különleges atmoszférát teremthetsz

Tapéták melyekkel különleges atmoszférát teremthetsz

2023 Május 11

Amikor a falak színeit, az otthonunk hangulatát tervezzük, kétségkívül egyre gyakrabban jutnak eszünkbe ma már a tapéták. Nem véletlen, hiszen egy jó tapéta öltöztet, egyedi hangulattal, atmoszférával ruházza fel életünk tereit.

 

Cikkünkben most 7 igazán kreatív, lehengerlő tapéta ötletet mutatunk Nektek inspirációképpen -  hogy lássátok, mire is lehet képes egy jól eltalált tapéta!

 

  1. Tapéták 2023 színeiben, árnyalataiban

 

A Viva magenta persze nem az egyetlen szín, amiről 2023-ban a divathírek szólnak! Hiszen legalább olyan trendik leszünk ragyogó égkékben, a natúr nád árnyalataiban, de újra felragyognak a gazdag ékszertónusok és egyre gyakrabban találkozhatunk a tenger ihlette víz színekkel is - a tapéták mellett egy aqua tónusú csempe, mozaik, vagy fürdőszobabútor legalább olyan népszerű. Mint tudjuk jól, minden évnek megvannak a maga divatszínei, amik persze vagy közel állnak a lelkivilágunkhoz, habitusunkhoz - vagy nem.

Ennek ellenére sokan szeretjük követni a trendeket, és érdemes is, hiszen ha évről évre meg tudunk újulni, fel tudjuk kicsit frissíteni környezetünket, az rendkívül jó hatással lesz ránk mentálisan is. A lakberendezők persze azt tanácsolják, hogy érdemes inkább a semleges, natúr árnyalatoknál maradni a burkolatok, nagyobb bútorok, és a tapéták esetében - és csak a kiegészítőkkel, a kisebb dísztárgyakkal variálni a különböző évről évre megújuló divatszíneket. Szerencsére a mai vinyl és vlies anyagból készült tapéta száradás után könnyedén eltávolítható, és sima felületet hagy maga után - így akár évről évre új színbe öltöztetheted a nappalid, ha akarod.

rózsaszín tapéta

Fotó: Tapétatrend

 

  1. Bátor és kihívó: Bohém eklektika a javából!

 

Éljenek a minták, a textúrák és a színek! Egy ragyogó, színpompás tapéta látványánál kevés üdítőbb dolog van egy szürkén induló nagyvárosi álmoskás reggelen. A hozzánk illő, jól eltalált színekkel és ügyes kombinálásukkal könnyedén megteremthető a személyes harmónia, És ugyan a mix&match a szabadság erejét hirdeti, akár bútorokról, burkolatokról, tapéták illetve kiegészítők kiválasztásánál járunk - mindez mégis jól átgondolt tervezést igényel, amelyben maximálisan illik odafigyelni az arányokra. Stefan Ormenisan, a Mindhegap kreatív igazgatója szerint azonban egy jó adag bátorsággal nem árt rendelkeznünk, ha egyedi és eklektikus enteriőrre vágyunk. Amihez egy ilyen zöld-lila-rózsaszín bohém botanikus mintás vlies design tapéta már egy jó kiindulási alapot teremthet - a tapéta árnyalatait és hangulatát pedig ügyesen vissza tudod hozni a bútorokon, kiegészítőkön, lakástextileken.

Fotó: Tapétatrend

 

  1. Fenntarthatóság, időtlenség? Tapéták, amiket sosem fogsz majd megunni…

 

Ahogy az élet megannyi területén, a lakberendezésben is kulcsfogalom lett a fenntarthatóság. Ez nem csak azt jelenti, hogy környezetbarát és újrahasznosított anyagokat alkalmazzunk, hanem azt is, hogy egy-egy dolgot , tárgyat - legyen az egy időtálló fa bútor, vagy egy szép tapéta - használjunk ki minél tovább, ameddig az ténylegesen el nem évül.

 

A felületek látványát illetően a textúrák vagy az egészen parányi, apró mintás tapéták leginkább azért szerencsések, mert időtlen megjelenésükből adódóan fenntarthatóak. Egy ilyen apró pettyes szolid tapéta jó lehet a kisebb gyerkőcök szobájába, a babaszobától egészen kamaszkorig, de még egy nőies hálószoba, egy nagylány szoba hátteréül is épp olyan jól szolgálhat. Egy ilyen apró pöttyös tapéta minta minden korosztálynak kellemes,  vidám hangulatot sugároz. Általában inkább a nőies, vagy gyermek enteriőrökbe illik, ugyanakkor egy texturált vagy egészen apró mintás tapéta remek lehet a bútoraid vagy könyvespolcod belsejének kitapétázásához is.

Fotó: Tapétatrend

 

  1. Virágba borulva: a trendi tapéta minták közül a virágminta még mindig az élen

 

Ezerféle formában, stílusban és színekben pompázó, ragyogóan szép virágos tapéta minták között tobzódhatunk, és a kínálat csak évről évre bővül! A virágmintás lakástextilek és tapéták mellett újabban már virágos csempékkel is burkolhatunk, ha akarunk - úgy tűnik, a növényi motívumok immár végleg beleszőték magukat a dizájn szövetébe. Ez nem is csoda: hiszen évezredek óta a hozzájuk köthető sok pozitív gondolat is még hozzátesz egy lapáttal a virág-és növény minták vonzerejéhez, melyeknek ezerarcú szépsége immár csempén, bútoron, textilen és számos gyönyörű tapéta mintán is megmutatkozhat, gyönyörű színeket, formákat és üdítő hangulatot hozva magával.

Ami pedig legújabb virágmintás tapéták trendjeit illeti, azt figyelhetjük meg, hogy sok esetben egy adott virág mintájával dekorálnak a tervezők. A számos mezei virágmintás tapéta mellett ott vannak a klasszikus rózsák, melyek már örökzöldnek számítanak a minták terén, de számos margarétás, tulipános tapéta mintával találkozhatunk, vagy itt van ez a szépséges magnólia virág mintával díszített, finom, légies dizájn tapéta is, mely finomságával bármely elegáns hálószobát vagy lányszobát felöltöztet.

leveles tapéta

Fotó: Tapétatrend

  1. Növények, ornamentika?  A legújabb tapéta trendek a finom apró minták!

 

A növényi mintás tapéták egy ideje már biztos, hogy a legnépszerűbb tapéta minták közé tartoznak. Az óriás léptékű pálmalevél motívumokat azonban az idei évtől elkezdték felváltani - vagy legalábbis kiegészíteni az egészen finom, bájos apróminták mint a levelek, az indák, vagy a virágmintás tapéták terén éppúgy. A kellemes, finom léptékű minták világos, főleg hófehér háttéren a vidéki otthonok báját, a nyári idillt idézik.

Fotó: Tapétatrend

Egy ilyen apró virágmintákkal díszített kellemes virágmintás vlies tapéta segítségével romantikus hangulatot kaphat a háló, a lányszoba vagy az előszoba is.

 

Természetesen vannak olyan növényi minták, virágminták, amik ennél a szolid dizájnnál kicsit exkluzívabbak, modernebbek, színvilágukban is letisztultak, elegánsak - azokat inkább a nappali terek, étkezők és más közösségi zónák helyiségeibe ajánljuk.

 

  1. Különleges tapéták - a kézművesség jegyében

 

A luxus trendje és néhány évvel ezelőtt indult el hódító útjára, és azóta is tartja magát, ami nem is csoda: elvégre a luxus nem a drágaságot, hanem a minőséget, az időtlen eleganciát és a magas színvonalú művészi, aprólékos kivitelezést jelenti. A kézművesség a tapéták világában is komoly értéket képvisel, akárcsak az egyediség - s ezt jól tudják a neves tapéta gyártók is. A Boras tapeter számára például a gyönyörű fagyos északi tájak képe adja az inspirációt, de rajonganak ők is - és persze mi is - a kicsit halványabb, szolidabb, neutrálisabb színvilágért is. Hódítanak a látképek, és a régi nagy klasszikus tapéta minták is újra meg újra visszatérnek a mai modern anyagokkal és technológiákkal társítva. Mit szólnátok például egy szép elegáns szalonba, hálóba vagy nappaliba egy ilyen gyönyörű, 3D-s hatású, művészien kidolgozott rózsaszín barokk mintás vlies tapéta háttérhez?

Egy barokk mintás tapéta az örök klasszikusok közé tartozik, eleganciát és luxust sugároz. Jól variálhatod egyszínű felületekkel, finom textúrákkal de akár a csíkos tapéta is jól mutat mellette.

Fotó: Tapétatrend

 

  1. Textúrák nyomában: ha nem tudod eldönteni, hogy mintás legyen a tapéta vagy sem…

 

A textúrák és faktúrák megjelenése a csempék vagy a tapéták felületén szintén nem újkeletű, ám mostanában mégis rendkívül nagy népszerűségre tettek szert. A járólapoknál, de a tapéták esetében is kezdődött a fahatású, a természetes hajópadlók meghitt hangulatát idéző textúráival, majd folytatódott a beton, a márvány és a különböző kövek mintázatával. A textilhatású, szintén nagyon otthonos és meleg látványt nyújtó textilhatású tapéták mostanság váltak nagyon népszerűvé, és máris ezer meg ezer arcukat mutatják - a tapéta gyártók nem győzik piacra dobni a szebbnél szebb szöveteket, vásznakat, sőt a legújabb technológiáknak hála, az egyre különlegesebb anyagok is meg tudnak jelenni ma már a tapéták felületein.

Fotó: Tapétatrend

 

Akár az olyanok is, mint a nemes brokát, a finom szatén, vagy a pihe-puha buklé. Míg tavaly még inkább csak ismerkedtünk vele, az idei szezon azonban már egyre inkább a buklé éve lesz. Nem lesz kisebb a szerepe, mint leváltani a bársonyt, amelyben persze az is segít majd, hogy ezt a különleges puha és hurkos szövetet minden stílushoz beilleszthetjük. Ha mégis ki kellene emelni egyet, az leginkább a japandi lenne - melyhez egyébként a textilmintákon, textil felületet utánzó tapéták mellett még számos gyönyörű dekoratív mintás tapéta található meg a gyártók kínálatában. 

 

Egy textil hatású tapéta - válasszuk bármely stílusban és szövetmintában - nagyon finom tapéta minta. Textil hatású tapétával könnyen teremthetünk meleg, otthonos érzést, és ha megmarad valamennyi a tapétánkból, azt fel tudjuk használni például egy lámpaernyőnek, vagy könyveink, tároló dobozaink bevonásához, dekorációjához.

Fotó: Tapétatrend

 

Válasszuk bármelyiket is akár online vagy személyesen Budapesti tapéta boltunkba várunk szeretettel ahol biztosan megtaláljuk a személyiségedhez lejobban illőt.

Vissza