De mit is érdemes tudnunk erről a stílusról röviden?

 

Ultra-elegáns és  roppant sikkes -  többen csak úgy emlegetik, mint a retro stílus vintázs válfajának egy csillogóbb, fényűzőbb, felturbózott változata a kortárs enteriőr trendekben, a 21. században.

 

Pedig ez az érdekes, egyszerre finom, elegáns, modern és retro hangulatot árasztó stílu, az Art deco - és eredete az 1920-as évekre tehető, az akkori Art Nouveu egy újabb változataként látott anno napvilágot. Elődje inkább a kerekded formákat, asszimetrikus elemeket láttatta szívesen, és előszeretettel alkalmazott finom vonalrajzokat, nőalakot, különböző indákon tekergőző növényi motívumokat. 

 

Az Art deco, mint stílus pedig már az avantgárd közepe táján lépett színre, és ennek szellemisége hatotta át: a szimmetrikus anyagok és formák, a finom geometrikus rajzolatok. 

 

Napjaink Art deco-ja pedig valahol e kettőt ötvözi: az elegáns és finom ornamentikus vonal rajzokat és a meleg feminin árnyalatokat az Art Nouveu irányzatból eredeztetve, míg a magas fokú szimmetriát, geometrikus alapokat és az éjsötét árnyalatokat az elegáns és sikkes Art deco-ból kiemelve.

 

Nézzünk néhány igazán üdítő példát – mely megmutatja, hogy nem csak nagymamáink elegáns nagypolgári otthonába, hanem a Te modern élettereid bármely helyiségébe tökéletesen beleillenek a trendi Art deco tapéták!

 

Íme…

 

  1. Az elegáns Art Deco tapéták kétségkívül a stílusos nappalik fénypontjai

 

Az idei évtől már sokkal kifinomultabb és szolidabb geometrikus mintákkal találkozhatsz a falakon: ezek az Art deco tapéták. 

 

Sikkesek, finomak, bájosak, és kellően elegánsak. 

 

Mély tónusokkal operálnak főként, bár újabban a lazac és a rózsaszín különböző árnyalataival is találkozhatunk, sőt a márvány alapokon megjelenő fekete-fehér kontrasztok, a fémes finom kontúrok  (ezüst, arany vagy rosegold) szintúgy felkerülhet az Art deco tapéták színes és változatos palettájára -  a klasszikus sötétkék, párizsi kék, mélyzöld, sötétszürke és földszínű alaptónusok mellett.
 

Semmi elsöprő vagy uralkodó látvány: helyette inkább a kecses és vékony vonalak kellemes ritmikáját élvezhetjük a térben. Az elegáns rajzolatokat vagy a tapéták finom tónusait a lakástextileken, kárpitokon visszahozva válik teljessé a harmónia.
 

  1. Art Deco tapéta a hálószobában?

 

Miért is ne! 

Az elegáns, pláne glamour stílus pompájába is beleillő Art deco vonulatban is találhatunk olyat, ami kellemes, nyugodt színeivel igazán pihentető atmoszférát teremt. A botanikus jellegű minták az Art deco tapéták felületein is megfigyelhetők: az organikus geometria egyedi hangulatot hordoz, egy finom átmenetet a natúr stílus lágysága és a modern geometria egységes, rendezett látványa között. E kettő pedig igazán kellemes, nyugodt és stabil atmoszférát képes teremteni a helyiségben.


 

  1. És az előszoba? Ide is nyugodtan válassz élénkebb, nagyobb léptékű mintát! 

 

Egy ilyen Art deco dizájn tapéta, a nagyléptékű geometrikus mintáival, vidám, élénk színeivel bizonyára hívogató lesz majd minden hozzánk betérőnek, ahogy persze bennünket is jobb kedvre derít még a legszürkébb hétköznapokon is.

 

Hiszen mennyivel jobb elindulni egy ködös reggelen is, vagy hazatérni egy fárasztó, nehéz nap után, ha ilyen elegáns, finom, mégis vidám és inspiráló látvány fogad?


Az Art deco tapéták egyik legnagyobb előnye, hogy egyszerre képesek vidám, bohókás, mégis elegáns és letisztult hangulatot teremteni élettereinkben. Ezt a remek tulajdonságukat pedig bármely enteriőrben kamatoztathatjuk – igen, még az előszobában is…