Színes tapéták, avagy a színek hatása a tapétákon keresztül

Színes tapéták, avagy a színek hatása a tapétákon keresztül

2016 Április 20

 

Régóta hanyagolom az írást, pedig nagy vágyam volt ez a blog. Azonban az életemben adódtak komplikációk, egy betegség gyanúja, ami miatt úgy éreztem, mozdulni sincs kedvem… De ahogy telnek a napok az új szobánkban úgy én is napról napra új erőre kapok, és ez miért is lényeges ehhez a bejegyzéshez!?!?!?
Hát… tulajdonképpen csak azért, mert a színek hatásait tanulmányozva, áttapétázhatjuk a szobánkat, olyanra, amiben már végre jól érzzük magunkat, és tudunk mélyen aludni.


Sokáig azt hittem az ágy a probléma, ami miatt nehezen alszok el, aztán rá kellett jönnöm, nem ezzel van itt a gond. Amikor ideköltöztem a páromhoz, meg kellett barátkoznom az ő almazöldre festett hálószobájával, de gondoltam „sebaj” majd megszokom és ellensúlyozom néhány bútorral, mondanom sem kell ez nem sikerült… A túl sok egyhangú minta nélküli zöld tompultságot, állandó fáradtságot okozott, úgy éreztem magam, mint aki soha nem piheni ki magát, nehezen aludtam el és nehezen is ébredtem, szörnyű volt. Most nyilván felmerül benned a kérdés, hogy ezt csak a szín okozta, természetesen nem, de ez is nagyban hozzájárult ahhoz, hogy nem éreztem jól magam ebben a helyiségben. Ekkor jött a gondolat, hogy miért is ne dobhatnánk fel a szobát egy-egy tekercs design tapétával, így a festés okozta egyhanguságot, oldhatnánk még a tapétán lévő finom mintával is.
A hozzám hasonlóan álmatlanságban szenvedőknek javaslom a LILA tapétákat, de persze nehogy egy teljes szobára alkalmazd, mert nagymértékben használva depressziót is okozhat, azonban helyreállítja a gyulladt területeket, segít az álmatlanságban, fizikai és spirituális megerősödésben, memóriajavító és nem utolsó sorban ennek a színnek van a spektrum színei közül a legnagyobb energiája.


A másik szín, ami meghatározó eleme a hálószobánknak azt nem mással érheted el, mint egy BARNA tapétával, melynek egyik árnyalata a tejeskávé. A barna szín a szilárdság, megbízhatóság jelképe, aki szereti a barna színt, az szereti a biztonságot. A barna színű tapétákra jellemző a gyógyhatás, hogy nem engedi, hogy megbetegedj, mert az a gyengeség jele. Ezt a színt sem szabad azonban túlzottan alkalmazni, mert visszahúzódóvá is válhatunk tőle…
A legfontosabb az, hogy találd meg az EGYENSÚLYT, az általad választott színek között és fontos, hogy a választott tapéta alapszínét a szoba funkciójához válaszd, hogy miért??? Mert így fogod magad igazán jól érezni abban a helyiségben. Mielőtt nekivágnál a tapétázásnak, gondold alaposan át melyik helyiségben mire is van szükséged. Ehhez pedig íme egy kis segítség és nézzük tovább a többi tapéta színt :

Fehér színű tapéták:
Jelentése tisztaság, teljesség, eredetiség, nyitottság, egyenlőség. Ebben a színben egyensúlyban van a többi szín, ezért ez a leghűvösebb mind közül. A túl sok fehér színű tapéta használata nem előnyös, mert ürességérzetet és frusztrációt okozhat. Azonban más színekkel kombinálva a legjótékonyabb. Amikor valamelyik szín elhalványul, használj hozzá fehéret.

Vörös színű tapéták:
A vörös színek a hatalom jelei, de figyelmeztetnek a veszélyre is. A vörös színű tapéták vitalitást sugároznak, de a pusztulást is jelképezheti. A vörös jó méregtelenítő, kitisztítja elménkből, testünkből a negatív szemléletet, képes fellazítani az izmokat, ízületeket. Azok számára, akik könnyen megfáznak, nagyon hatásos lehet ez a szín. Ha valaki viszont stresszben él, esetleg szívbeteg, kerülje el a vörös színű tapétákat!
A vörös szín képes biztosítani számunkra azt a plusz löketet, amely céljaink elérésére sarkal.

Narancssárga színű tapéták:
A narancssárga színű tapéták  jókedvűséget, optimizmust, életvidámságot és gyengédséget sugároznak. Erőt tudnak adni ahhoz, hogy szembenézzünk bizonyos nehézségekkel. Azonban a szín túlzott alkalmazása hideggé tehet minket.

Citromsárga színű tapéták:
A citromsárga színek segítik az emésztést, mert pozitív hatással vannak a hasi idegközpontra. Képesek fokozni a szellemi aktivitást, de ha túlzásba esünk az alkalmazásával összeomláshoz is vezethet. Képes enyhíteni a klimax és a menstruációs tüneteket. A sárga tapéták elhozzák a napsütést az otthonunkba.  Egy sárga tapétával képesek lehetünk fokozni a szellemi aktivitást,  ösztönzi a kommunikációt és beindítani a kreativitást.

Zöld színű tapéták:
Egyensúly és harmónia ezzel írhatnánk le a zöld színt. Nyugtató hatással is bír. Nagyon hatásos lehet klausztrofóbia esetén. A zöld színű tapéták minden színnel összhangban vannak, ezért ha más színből kicsit túl sok van, csak használjunk zöldet és egyensúlyba kerülünk. Azonban ne feledd, hogy a sok zöld tompultságot okozhat.

Kék színű tapéták:
Jellemzői: tudás, bölcsesség, türelem, igazság, csendesség, gyógyító. Ezek a szoba színek lelki nyugtatószerek. A kék segít leküzdeni a kisebbrendűség érzését. A kék színű tapéták lelki nyugtatószerek. A pajzsmirigyre, torokra és a tüdőre van nagy hatással. Kiválóan alkalmazható gyermekbetegségek, fülfertőzés, fogzás esetén is.

Fekete színű tapéták:
A fekete szín jelentései: teljesség-üresség.
Nincsenek jó és rossz színek, még egy fekete tapétának is vannak jótékony hatásai.
A fekete mindig bátorít, hogy azt alkalmazzuk, amit tudunk, és ne azt, amit látunk. Képes a káoszból rendet teremteni.


Remélem sikerült kedvet csinálnom, ahhoz, hogy egy kicsit más szemszögből gondold át, hogy milyen is legyen az a tér, ahol a mindennapjaidat töltőd, ami igazán csak a tiéd, mert az a te OTTHONOD.
Érdemes megtervezni, mert nem fogod megbánni;) Szép álmokat.

BY: Christine

Enteriőr Műhely

Vissza